Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Hojsík: Občania potrebujú vidieť, aké výhody im prináša členstvo v EÚ

Na snímke Martin Hojsík (Progresívne Slovensko), foto z archívu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Načasovanie tejto konferencie nemohlo byť podľa Hojsíka lepšie. Prichádza v čase, keď ľudia naprieč Európou pocítili, sme odkázaní na spoluprácu, dodal.

Bratislava/Brusel 15. decembra (TASR) - Slovenskí občania potrebujú byť súčasťou diskusie o Európe. Potrebujú tiež vidieť, aké výhody im prináša členstvo v Európskej únii (EÚ). Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE) je prvým krokom k naplneniu týchto cieľov. Pre TASR to povedal europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko).

Viac diskusie podľa jeho slov treba aj kvôli témam ako sú pandémia, klimatická kríza, nárast dezinformácií a polarizácia spoločnosti. "Slováci a Slovenky majú dlhodobo nízky záujem o Európsku úniu a, žiaľ, namiesto benefitov a riešení, ktoré nám naše členstvo v Únii prináša, verejný priestor obsadzujú dezinformácie a euroskepticizmus," povedal.

Konferencia o budúcnosti Európy je podľa Hojsíka len prvým krokom. Oblasť komunikácie európskych inštitúcií smerom k občanom považuje za dlhodobú výzvu. Verí, že príslušné európske inštitúcie budú zohľadňovať závery CoFoE pri tvorbe legislatívy.

V rámci CoFoE sa stretávajú náhodne vybraní občania členských krajín EÚ rozdelení do štyroch občianskych panelov. Každý panel v období od septembra 2021 do januára 2022 zasadne celkovo trikrát. Načasovanie tejto konferencie nemohlo byť podľa Hojsíka lepšie.

"Prichádza v čase, keď ľudia naprieč Európou pocítili, že v čase krízy, ako napríklad pandémie covidu, sme odkázaní na spoluprácu," povedal.