Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Americký sektor služieb sa v júni nečakane prudko zotavil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Inštitút pre riadenie zásob uviedol, že jeho index nákupných manažérov pre nevýrobný sektor USA vyskočil v júni na 57,1 bodu z májovej hodnoty 45,4 bodu.

Washington 6. júla (TASR) – Aktivita v americkom sektore služieb zaznamenala minulý mesiac výrazné zotavenie, takmer na úroveň spred obdobia koronakrízy. Na druhej strane, opätovné zvýšenie počtu infikovaných novým koronavírusom vyvoláva medzi ekonómami obavy, že zotavovanie sa môže opätovne zastaviť.

Inštitút pre riadenie zásob uviedol, že jeho index nákupných manažérov pre nevýrobný sektor USA vyskočil v júni na 57,1 bodu z májovej hodnoty 45,4 bodu. Júnový údaj predstavuje najvyššiu hodnotu indexu od februára, rozsah rastu (o percentuálne body) je však najvýraznejší od začatia evidovania príslušných údajov v roku 1997. Na porovnanie, v apríli dosiahol index 41,8 bodu, čo bola najnižšia hodnota od marca 2009.

Júnový údaj znamená zároveň návrat sektora služieb k rastu, nakoľko rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Výsledok okrem toho vysoko prekonal očakávania ekonómov oslovených agentúrou Reuters. Tí počítali so zvýšením indexu iba na 48,9 bodu, čo by stále znamenalo pokles aktivity v sektore, aj keď miernejší.