Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

V Iráne už štvrtý deň klesá počet nových prípadov nákazy koronavírusom

Na snímke člen iránskej armády kráča okolo postelí v dočasnej nemocnici s 2 000 lôžkami pre pacientov s koronavírusom COVID-19, ktorú zriadila armáda na medzinárodnom výstavisku v severnom Teheráne, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Irán je jednou z tých krajín sveta, ktoré pandémia postihla najviac.

Teherán 4. apríla (TASR) - Počet nových prípadov nakazenia chorobou COVID-19 v Iráne už štvrtý deň po sebe nestúpa. Informoval o tom v sobotu hovorca iránskeho ministerstva zdravotníctva. Súčasne dodal, že chorobe podľahlo ďalších 158 ľudí, čím sa počet obetí pandémie v Iráne podľa oficiálnej bilancie zvýšil na celkovo 3452.

Irán je jednou z tých krajín sveta, ktoré pandémia postihla najviac: podľa úradov v krajine evidujú 55.743 nakazených, ale v zahraničí sa špekuluje, že skutočný počet by mohol byť vyšší.

Podľa hovorcu je stav 4103 pacientov kritický. Uviedol tiež, že v posledných dňoch došlo k nárastu prípadov uzdravenia a od vypuknutia epidémie v Iráne tak z nemocníc ako uzdravených prepustili 19.736 ľudí.

Iránske vedenie spočiatku odmietalo obmedziť presuny svojich občanov alebo ich sociálne kontakty či nariaďovať karanténu, ale koncom marca vydalo zákaz vnútroštátnych letov, ktorý platí do 8. apríla. Úradníci pripustili, že tento zákaz a spolu s ním i ďalšie opatrenia na boj proti šíreniu vírusu, ako je zatvorenie škôl a mešít, by mohli platiť aj dlhšie.

Táto sobota mala byť v Iráne dňom, keď sa ľudia vrátia k obvyklým činnostiam po dvoch týždňoch voľna súvisiaceho s oslavami perzského Nového roku. Podľa agentúry AFP však napr. v Teheráne zostali mnohé obchody zavreté a úrady obyvateľov naďalej nabádajú, aby zostali doma, ak je to možné.

Štátna televízia pritom informovala, že cestovanie ľudí vnútri krajiny sa v sobotu v porovnaní s predchádzajúcimi dňami zintenzívnilo. Námestník ministra zdravotníctva Irádž Harirčí, ktorý mal koncom februára pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2 a v sobotu sa prvýkrát znova objavil na verejnosti, označil zvýšenie intenzity dopravy za znepokojujúce.