Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Jazzmani Nikitin a Šrámek budú koncertovať na východe Slovenska

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Projekt Altar Double Quintet, ktorý vyšiel v marci pod hlavičkou vydavateľstva Real Music House, budú mnohí fanúšikovia jazzu počuť v premiére.

Bratislava 6. júla (TASR)–- Štúdiovú novinku Altar Double Quintet predstavia v šiestich mestách Slovenska a Maďarska jazzoví muzikanti Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek. Slovenských hudobníkov doplnia na turné európski muzikanti Kornel Fekete-Kovács, Klemens Marktl a Nenad Vasilić.

Turné odštartuje pätica 8. júla v Budapešti. Medzi ďalšie zastávky budú patriť mestá Balatonboglár (9. júla), Bardejov (10. júla), Poprad (11. júla) a Prešov (12. júla). Záverečný koncert odohrajú v Trebišove 13. júla. TASR o tom informoval PR manažér Robert Pospiš.

Ďalej potvrdil, že projekt Altar Double Quintet, ktorý vyšiel v marci pod hlavičkou vydavateľstva Real Music House, budú mnohí fanúšikovia jazzu počuť v premiére. Medzinárodná zostava hudobníkov na čele so saxofonistom Nikolajom Nikitinom a Ľubošom Šrámekom sa však na domácej pôde nehlási o slovo prvýkrát. Spoločný koncert odohrali 11. júna v bratislavskom .klube pod lampou. Slovenských jazzmanov, ktorých hudobná tvorba balansuje na pomedzí jazzu, klasickej hudby a avantgardy, tiež verejnosť môže poznať z viacerých slovenských i medzinárodných projektov a spoluprác.

Osobitné miesto v diskografii dvojice má počin Altar (2017), ktorý je prierezom všetkého, čo Nikitina a Šrámeka za roky aktívneho hrania inšpirovalo. Album si vyslúžil nomináciu v kategórii Najlepší jazzový album cien Radio Head Awards. V súčasnosti prichádzajú jazzmani s voľným pokračovaním svojho debutu, albumom Altar Double Quintet, ktorý vznikal na polceste medzi New Yorkom a Prahou. Na nahrávaní sa zúčastnili traja špičkoví trubkári: Tom Harrell, Kornel Fekete-Kovács, ale aj Juraj Bartoš, bandlíder známeho big bandu Bratislava Hot Serenaders. Za bicími sa vystriedali Rakúšan Klemens Marktl a v Spojených štátoch jeden z najuznávanejších bubeníkov svojej generácie, Jonathan Blake. Rytmickú sekciu nahrávky doplnil kontrabasista srbsko-rakúskeho pôvodu Nenad Vasilić a Američan Drew Gress.