Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

K západnej Austrálii sa blíži tropická cyklóna Seroja

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úrady vyzvali miestnych obyvateľov, aby si pripravili núdzový výstroj a zabezpečili svoje domovy ešte pred očakávaným úderom prírodného živlu.

Sydney 8. apríla (TASR) - Austrálske úrady vyzvali vo štvrtok dovolenkárov, aby opustili úsek západného pobrežia krajiny pred príchodom tropickej cyklóny Seroja, ktorá spustošila časti Indonézie a Východného Timoru. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Očakáva sa, že cyklóna postupujúca južným smerom zasiahne územie Západnej Austrálie v nedeľu večer alebo v noci na pondelok. Podľa predpovedí niektoré pobrežné oblasti zasiahne "ničivý vietor s nárazmi s rýchlosťou 150 kilometrov za hodinu a intenzívne dažďové zrážky, ktoré by mohli spôsobiť prívalové povodne", oznámil austrálsky Meteorologický úrad (BOM).

Záchranné zložky varovali rekreantov - z ktorých mnohí v danej oblasti stanujú alebo cestujú v karavanoch -, aby odišli ešte pred avizovanými víkendovými búrkami, po ktorých bude nasledovať príchod tropickej cyklóny.

Úrady takisto vyzvali miestnych obyvateľov, aby si pripravili núdzový výstroj a zabezpečili svoje domovy ešte pred očakávaným úderom prírodného živlu. Meteorológovia predpovedajú, že Seroja zasiahne pevninu v relatívne odľahlej časti Západnej Austrálie.

Ľudia skúmajú škody pri poškodených domoch a vozidlách po búrke v dedine Nalelamadiken na indonézskom ostrove Adonara po cyklóne Seroja 7. apríla 2021.
Foto: TASR/AP


V Indonézii a susednom Východnom Timore zahynulo v uplynulých dňoch takmer 180 ľudí následkom povodní a zosuvov pôdy spôsobených silným dažďom, ktorý do oblasti priniesla Seroja. Desiatky osôb sú stále nezvestné a tisícky ľudí prišli o strechu nad hlavou.

Ostrovy juhovýchodnej Ázie postihujú ničivé zosuvy pôdy a prívalové povodne počas obdobia monzúnových dažďov, ktoré trvá od októbra do apríla. V januári zahynulo v indonézskom meste Sumedang pri záplavách 40 ľudí.