Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Kailiovú odvolali z funkcie podpredsedníčky Európskeho parlamentu

Roberta Metsolová, predsedníčka Európskeho parlamentu, centrum, sa stretáva s predsedami politických skupín na mimoriadnom stretnutí s cieľom rozhodnúť o odvolaní viceprezidentky Evy Kailiovej v Európskom parlamente v Štrasburgu vo východnom Francúzsku v utorok 13. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Za Kailiovej odvolanie hlasovalo 625 poslancov, jeden bol proti a dvaja sa zdržali hlasovania. To naplnilo právnu požiadavku získať dvojtretinovú väčšinu odovzdaných hlasov a väčšinu europoslancov.

Brusel/Štrasburg 13. decembra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu rozhodli, že grécka europoslankyňa Eva Kailiová už nebude pôsobiť ako jedna z podpredsedníčok EP. Informuje spravodajca TASR.

Za Kailiovej odvolanie hlasovalo 625 poslancov, jeden bol proti a dvaja sa zdržali hlasovania. To naplnilo právnu požiadavku získať dvojtretinovú väčšinu odovzdaných hlasov a väčšinu europoslancov.

Hlasovanie v súlade s článkom 21 rokovacieho poriadku EP nadväzuje na vyšetrovanie niekoľkých poslancov a zamestnancov EP pre podozrenie z korupcie. O hlasovaní jednomyseľne rozhodla Konferencia predsedov EP, ktorú tvorí predsedníčka a vedúci predstavitelia politických skupín.

Korupčný škandál tiež viedol k tomu, že v utorok poobede sa v EP uskutoční rozprava o všeobecnej potrebe transparentnosti a zodpovednosti v európskych inštitúciách. Hlasovanie je naplánované na štvrtok.

Na základe vyšetrovaní belgických úradov europoslanci v pondelok hlasovaním rozhodli o vrátení správy zrušení vízovej povinnosti pre Katar, Kuvajt, Omán a Ekvádor do Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné záležitosti. Výbor opätovne prediskutuje vízové vzťahy s uvedenými krajinami, namiesto očakávaného začatia rokovaní o tejto agende.

Nemecký europoslanec Erik Marquardt a spravodajca EP pre túto oblasť vyhlásil, že tento proces nesmie byť ovplyvnený korupciou.

"Musíme zabezpečiť, aby každý pokus o útok na našu demokraciu mal následky. Zatiaľ nebudeme pokračovať v liberalizácii vízového režimu pre Katar. Musíme prehodnotiť pravidlá v Európskom parlamente a spôsob ich implementácie. Pre tých, ktorí podplácali, a pre tých, ktorí boli podplatení, musia byť prijaté prísne dôsledky," uviedol Marquardt.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)