Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Kanada nateraz neodporúčať očkovať AstraZenecou mladších ako 55 rokov

Na archívnej snímke príprava dávky vakcíny AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Vakcína AstraZeneca hrá dôležitú úlohu v stratégii očkovania v EÚ, pretože nemusí byť skladovaná pri takých nízkych teplotách ako iné očkovacie látky.

Ottawa 30. marca (TASR) - Národný poradný výbor pre imunizáciu (NACI), ktorý dohliada na očkovaciu kampaň v Kanade, odporúča pozastaviť očkovanie vakcínou farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca v prípade osôb mladších ako 55 rokov. Agentúru AFP o tom informoval nemenovaný vládny zdroj.

NACI odporúča pozastaviť podávanie vakcíny AstraZeneca ľuďom mladším ako 55 rokov dovtedy, kým sa detailne prešetria prípady protrombotickej imunitnej trombocytopénie po očkovaní touto vakcínou.

Kanadská televízia CBC informovala, že vakcína AstraZeneca nebola vo vekovej skupine do 55 rokov v Kanade bežne používaná.

V polovici marca bolo očkovanie vakcínou AstraZeneca pozastavené v Nemecku i ďalších európskych štátoch. Šlo o preventívne opatrenia súvisiace s výskytom krvných zrazenín v žilách v mozgu u ľudí, ktorí boli krátko pred tým zaočkované práve touto vakcínou.
Vrchná zdravotná sestra Sam Fosterová očkuje 88-ročného Trevora Cowletta, ktorý sa stal jedným z prvých zaočkovaných proti koronavírusu vakcínou vyvinutou Oxfordskou univerzitou a spoločnosťou AstraZeneca v pondelok 4. januára 2021, archívne foto.
Foto: TASR/AP

Po prešetrení týchto prípadov Európska agentúra pre lieky (EMA) deklarovala, že vakcína AstraZeneca je bezpečná. K možným vedľajším účinkom tejto vakcíny však EMA pridala ojedinelý výskyt krvných zrazenín v žilách v mozgu.

Medzičasom sa štáty EÚ k vakcíne AstraZeneca vrátili, ale Francúzsko obmedzilo jej použitie len u ľudí starších ako 55 rokov. Španielsko zasa zvýšilo vekový limit pre očkovanie vakcínou vyrobenou spoločnosťou AstraZeneca z 55 na 65 rokov.

Táto vakcína hrá dôležitú úlohu v stratégii očkovania v EÚ, pretože nemusí byť skladovaná pri takých nízkych teplotách ako iné očkovacie látky. Výhodou tak je, že ju injekčne môžu podať aj praktickí lekári.

Nové odporúčania kanadského NACI začali ako prvé uplatňovať provincie Manitoba a Québec. Vychádzali pritom zo správ o krvných zrazeninách u niektorých pacientov, ktorí dostali vakcínu v zámorí. V samotnej Kanade zatiaľ takéto prípady po očkovaní vakcínou AstraZenecy neboli zaznamenané.