Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Do dovolenky by malo ísť maximálne 5 % ročného príjmu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pre dovolenku bez stresu a nepríjemných prekvapení je dôležité plánovanie, ale aj dostatok informácií.

Bratislava 7. júla (TASR) – Maximálne 5 % ročného príjmu domácnosti by malo smerovať na výdavky spojené s dovolenkou. Konštatuje to odborník na financie z Partners Group SK Peter Gurecka s tým, že práve to by mala byť optimálna suma vyčlenená na dovolenku.

„Dovolenka je mimoriadny náklad domácnosti a nemala by rodinnú peňaženku zaťažiť, a už vôbec dostať do mínusu tým, že si na ňu požičiame peniaze spotrebným úverom v banke alebo využitím povoleného prečerpania na účte či kreditnej karte, kde sa úroky pohybujú vo výške 17 % a viac," upozornil.

Zvlášť v tomto období je podľa jeho slov dôležité rozmýšľať nad každou väčšou rozpočtovou položkou odchádzajúcou z rodinnej kasy a myslieť hlavne na zabezpečenie dlhodobej finančnej rezervy.

Pre dovolenku bez stresu a nepríjemných prekvapení je podľa neho tiež dôležité plánovanie, ale aj dostatok informácií. Zároveň radí urobiť si zoznam, ako by mohol vyzerať deň na dovolenke z pohľadu míňania peňazí. Vhodné by podľa neho bolo naplánovať si dovolenkový rozpočet a neprekročiť ho. Odporúča tiež poistiť sa, mať k dispozícii hotovosť a rezervu na účte, a tiež vyhnúť sa nepremysleným nákupom.