Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Pápež schválil milión eur ako výkupné za mníšku, vypovedal Becciu

Na archívnej snímke z 25. septembra 2020 kardinál Angelo Becciu počas tlačovej konferencie v Ríme. Foto: TASR/AP

Platenie výkupného sa takmer nikdy oficiálne nepotvrdzuje, aby sa predišlo možným únosom v budúcnosti. Nie je známe, koľko peňazí od Vatikánu – a či vôbec – skončilo v rukách militantov.

Vatikán 5. mája (TASR) - Pápež František schválil, aby sa na oslobodenie kolumbijskej rehoľníčky Glorie Narváezovej, ktorú v Mali uniesla a štyri roky väznila militantná skupina napojená na al-Káidu, použil jeden milión eur. Vo štvrtok o tom počas súdneho procesu vypovedal kardinál Angelo Becciu. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Svedectvo kardinála Becciua môže mať pre Vatikán a katolícku cirkev vážne dôsledky, upozorňuje AP. Ukazuje totiž, že pápež bol ochotný vyplatiť výkupné islamským militantom, aby oslobodil rehoľníčku, ktorú nakoniec vlani prepustili na slobodu.

Platenie výkupného sa takmer nikdy oficiálne nepotvrdzuje, aby sa predišlo možným únosom v budúcnosti. Nie je známe, koľko peňazí od Vatikánu – a či vôbec – skončilo v rukách militantov.

Kardinál Becciu bol jedným z najbližších poradcov pápeža Františka a substitútom (zástupcom) pre všeobecné záležitosti Štátneho sekretariátu vo Vatikáne. Aktuálne je jedným z desiatich osôb, ktoré boli v súvislosti s nákupom luxusnej nehnuteľnosti vatikánskym Štátnym sekretariátom obvinené zo sprenevery, vydierania, podvodov a zneužívania úradu.

Svätá stolica za predmetnú nehnuteľnosť v Londýne zaplatila viac ako 200 miliónov eur. Táto kúpa vyvolala pochybnosti o tom, kde končia peniaze z milodarov veriacich, keďže nákup sa podľa agentúry DPA údajne financoval zo zbierky Halier svätého Petra.

Becciu sa doteraz pri otázkach týkajúcich sa obvinení zo sprenevery odvolával na pápežské tajomstvo, pričom tvrdil, že o záležitosti nemôže hovoriť. František ho však na konci marca zbavil mlčanlivosti.