Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Každá štvrtá rodina musela kupovať techniku pre online vzdelávanie

Počítače Foto: TASR

Mnohé rodiny dokázali riešiť túto situáciu iba prostredníctvom získania úveru.

Budapešť 10. augusta (TASR) - Každá štvrtá rodina v Maďarsku bola nútená nakúpiť prvky počítačovej techniky, aby vyhovela požiadavkám na domáce online vzdelávanie detí, ktoré bolo zavedené v rámci opatrení proti šíreniu nového druhu koronavírusu. Informoval o tom v pondelok spravodajský server Napi.hu s odvolaním sa na prieskum banky Budapest Bank (BB).

Mnohé rodiny dokázali riešiť túto situáciu iba prostredníctvom získania úveru.

Vynútený a náhly prechod vzdelávania na digitálne základy si podľa BB vyžiadal aj osvojenie si mnohých zručností ovládania výpočtovej techniky.

Z prieskumu vyplynulo, že najviac kontaktov medzi žiakmi a pedagógmi bolo zrealizovaných prostredníctvom Facebook Messengeru, skupín Facebooku či aplikácie Kréta, v menšej miere bola využívaná aj aplikácia Zoom.

Až 43 percent rodičov vyjadrilo v prieskume názor, že tieto formy kontaktov budú vo vzdelávaní využívané aj v budúcnosti. Rodičia uviedli, že k fungovaniu vzdelávania svojich detí na diaľku museli inštalovať ešte ďalšie dve až tri aplikácie.

Laptopy využívalo na tento účel 51 percent detí, 25 percent pracovalo s osobnými počítačmi, 14 percent s mobilnými telefónmi a desať percent s tabletmi. Až štvrtina účastníkov prieskumu uviedla, že si museli kúpiť nové technické prostriedky, pretože buď ich vôbec nemali, alebo boli zastarané. Doplnky, akými sú mikrofóny, webkameru či tlačiareň muselo kúpiť 61 percent respondentov.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)