Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

KDH viní rezort dopravy a NDS, že neriešia infláciu materiálov

Na archívnej snímke Igor Janckulík. Foto: TASR Michal Svítok

Podpredseda hnutia Igor Janckulík uviedol, že NDS nedoriešila zohľadnenie inflácie a valorizácie pre stavbu rýchlostnej cesty R3 Tvrdošín - Nižná.

Bratislava 12. mája (TASR) - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) obvinilo ministerstvo dopravy (MD) a Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS), že neriešia vysoké ceny materiálov a ohrozujú dostavbu dôležitých ciest. Informovala o tom hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

Podpredseda hnutia Igor Janckulík uviedol, že NDS nedoriešila zohľadnenie inflácie a valorizácie pre stavbu rýchlostnej cesty R3 Tvrdošín - Nižná. "Zhotoviteľ v zmysle zmluvy o dielo pracuje v cenách z roku 2018, čo je v súčasnej situácii pri vývoji cien materiálov a prác neudržateľné. Aj toto je jeden z dôvodov, prečo stavebné práce nepostupujú podľa plánu a stavba nebude odovzdaná motoristom do užívania v plánovanom termíne 2023," vysvetľuje.

Dodatok k uvedenej stavbe nie je zverejnený, upozornila Halamová. Podľa jej slov môže nastať obdobná situácia ako pri stavbe tunela Višňové, ktorého termín dokončenia sa predĺžil na rok 2025, pretože došlo k zastaveniu výstavby na dva roky.

"Navyše na zvyšných úsekoch R3 Nižná - Dlhá, Dlhá - Sedliacka Dubová neprebieha žiadna príprava výstavby od nástupu tejto vlády, čiže od roku 2020, čoho dôvodom sú aj chýbajúce financie na tento úsek. Je nevyhnutné smerovať peniaze tam, kde sú najpotrebnejšie, namiesto vymýšľania atómoviek jedného muža, ktoré zadlžujú štátny rozpočet," uzatvára Janckulík.

Hovorkyňa firmy Eva Žgravčáková reagovala tým, že označila stanovisko kresťanských demokratov za zavádzanie. "Ak sa predstavitelia strany neospravedlnia NDS, budeme zvažovať právne kroky," uviedla.