Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Kim Čong-un sa prvýkrát po takmer 3 týždňoch ukázal verejnosti

Na snímke severokórejský líder Kim Čong-un (uprostred) počas otvorenia továrne na výrobu priemyselných hnojív neďaleko metropoly Pchjongjang 1. mája 2020. Severokórejské štátne médiá zverejnili v sobotu fotografie vodcu Kim Čong-una, ktorý sa objavil na verejnosti prvýkrát po takmer troch týždňoch. V období jeho neprítomnosti sa šírili špekulácie, že je vážne chorý alebo že dokonca zomrel. Foto: TASR/AP

Vodca Severnej Kórey sa na verejnosti neobjavil od 11. apríla.

Soul 2. mája (TASR) - Severokórejský vodca Kim Čong-un prestrihol pásku na slávnostnom otvorení továrne na výrobu priemyselných hnojív, napísala v sobotu štátna tlačová agentúra KCNA. Štátne médiá informovali o vodcovom prvom vystúpení na verejnosti po takmer troch týždňoch a ukončili tým špekulácie, že je ťažko chorý alebo že dokonca zomrel.

Kim sa v piatok "zúčastnil na slávnosti", a keď sa objavil, všetci prítomní nadšene a hlasno skandovali "Hurá!", napísala severokórejská agentúra KCNA.

O tom, že sa Kim prvýkrát po takmer troch týždňoch ukázal na verejnosti, informovala aj juhokórejská tlačová agentúra Jonhap a následne svetové agentúry AFP a AP.

Vodca Severnej Kórey (KĽDR) sa na verejnosti neobjavil od 11. apríla, keď predsedal zasadnutiu vedenia komunistickej Kórejskej strany práce. Nasledujúci deň štátne médiá informovali, že vodca si prezrel stíhačky v komplexe vzdušných síl.

Fámy o Kimovom zdraví sa začali šíriť najmä po tom, čo sa vodca 15. apríla nezúčastnil na dôležitej udalosti - na spomienkových oslavách pri príležitosti 108. narodenín svojho starého otca, zakladateľa Severnej Kórey Kim Ir-sena. Vnuk Kim je treťou generáciou tejto rodiny, ktorá vládne Severnej Kórei, a túto udalosť od svojho nástupu k moci ešte nikdy nevymeškal. Kim (36) prevzal moc po svojom otcovi Kim Čong-ilovi, keď ten koncom roka 2011 zomrel.


Na snímke severokórejský líder Kim Čong-un (uprostred) a jeho sestra Kim Jo-Čong (druhá vľavo) počas otvorenia továrne na výrobu priemyselných hnojív neďaleko metropoly Pchjongjang 1. mája 2020. Severokórejské štátne médiá zverejnili v sobotu fotografie vodcu Kim Čong-una, ktorý sa objavil na verejnosti prvýkrát po takmer troch týždňoch. V období jeho neprítomnosti sa šírili špekulácie, že je vážne chorý alebo že dokonca zomrel.
Foto: TASR/AP

Severná Kórea vydala fotografie Kima, keď sa po 3 týždňoch objavil na verejnosti


Soul 2. mája (TASR) - Severokórejské štátne médiá zverejnili v sobotu fotografie vodcu Kim Čong-una, ktorý sa objavil na verejnosti prvýkrát po takmer troch týždňoch. V období jeho neprítomnosti sa šírili špekulácie, že je vážne chorý alebo že dokonca zomrel, pripomenuli tlačové agentúry AP a AFP.

Zábery v severokórejskom štátnom denníku Rodong sinmun zachytávajú Kim Čong-una na piatkovom slávnostnom otvorení továrne na výrobu priemyselných hnojív neďaleko metropoly Pchjongjang. Kim v čiernom oblečení a s úsmevom slávnostne prestrihol pásku. Usmieval sa aj pri prehliadke továrne.

Na otvorení sa zúčastnili aj ďalší vysokopostavení predstavitelia Severnej Kórey (KĽDR), vrátane jeho mladšej sestry a blízkej poradkyne Kim Jo-čong.

Keď sa vodca objavil medzi robotníkmi, nadšene a hlasno skandovali "Hurá!", napísala severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA.

Agentúra dodala, že Kim vedie národ v boji za vybudovanie sebestačnej ekonomiky, ale pritom čelí "protivetru" spôsobovanému "nepriateľskými silami". To bola jasná narážka na sankcie uvalené Spojenými štátmi za to, že Severná Kórea pokračuje v úsilí vyvinúť jadrové zbrane.



Tlačová agentúra dodala, že Kim vrúcne pochválil robotníkov a vyhlásil, že jeho zosnulý otec a starý otec "by boli veľmi potešení" dokončením továrne. Podľa správy sa Kim priamo nezmienil o Washingtone ani o Soule.

V piatok išlo o Kimovo prvé objavenie sa na verejnosti od 11. apríla, keď predsedal zasadnutiu vedenia komunistickej Kórejskej strany práce, kde diskutovali o koronavíruse. Nasledujúci deň štátne médiá informovali, že vodca si prezrel stíhačky v komplexe vzdušných síl.

Fámy o Kimovom zdraví sa začali šíriť najmä po tom, čo sa vodca 15. apríla nezúčastnil na dôležitej udalosti - na spomienkových oslavách pri príležitosti 108. narodenín svojho starého otca, zakladateľa Severnej Kórey Kim Ir-sena. Vnuk Kim je treťou generáciou rodiny, ktorá vládne Severnej Kórei, a túto udalosť od svojho nástupu k moci ešte nikdy nevymeškal. Kim (údajne 36) prevzal moc po svojom otcovi Kim Čong-ilovi, keď ten koncom roka 2011 zomrel.