Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia

Kirgizsko napriek obavám po piatich rokoch ruší zákaz ťažby uránu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V krajine sa nachádza celkovo 92 lokalít s toxickým a rádioaktívnym odpadom.

Biškek 13. júna (TASR) - Kirgizsko vo štvrtok zrušilo zákaz ťažby uránu s cieľom podporiť ekonomiku, a to napriek obavám o bezpečnosť a životné prostredie. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

"Zákonodarcovia zrušili zákon z roku 2019, ktorý zakazoval výskum, prieskum a rozvoj zásob uránu," uviedol kirgizský parlament vo vyhlásení.

V tejto stredoázijskej krajine susediacej s Čínou sa stále nachádzajú milióny kubických metrov toxického a rádioaktívneho odpadu z čias bývalého Sovietskeho zväzu. Zákaz zaviedli po protijadrových demonštráciách na severe krajiny.

Vláda uviedla, že zákaz ruší z dôvodu "vážnej potreby alternatívnych zdrojov príjmu", ale zdôraznila, že bude rešpektovať environmentálne normy.

Kirgizská ekonomika utrpela počas covidovej pandémie. Krajinu nedávno nepriamo zasiahli aj západné sankcie voči Rusku v súvislosti s inváziou na Ukrajinu.

Kirgizský premiér Akylbek Žaparov vyhlásil, že obnovením ťažby uránu chce "dostať krajinu na novú úroveň rozvoja".

V krajine sa nachádza celkovo 92 lokalít s toxickým a rádioaktívnym odpadom.

Projekty dekontaminácie sa realizujú v spolupráci s ruským jadrovým gigantom Rosatom, ktorý dúfa, že postaví prvé jadrové elektrárne v Kazachstane, Kirgizsku a Uzbekistane.

Začiatkom júna sa objavili obavy z rádioaktivity, keď sa v strednom Kirgizsku zrútilo do rieky nákladné auto Rosatomu. Úrady poskytli rôzne informácie o presnom obsahu vozidla, ale uviedli, že úroveň rádioaktivity zostáva "normálna".