Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Kláštorný komplex v Kyjeve bude pod autokefálnou pravoslávnou cirkvou

Letecký pohľad na 1000-ročný monastiersky komplex Kyjevsko-pečerská lavra v ukrajinskej metropole Kyjev, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Predstaveným kláštora pod správou PCU by sa mal stať kyjevský metropolita Epifanij.

Kyjev/Londýn 2. decembra (TASR) — Kláštorný komplex Kyjevsko-pečerská lavra bol preregistrovaný na autokefálnu pravoslávnu cirkev Ukrajiny (PCU), ktorá má podporu ukrajinského vedenia. Doteraz mala kláštor v správe ukrajinská pravoslávna cirkev napojená na moskovský patriarchát.

Informovala o tom v piatok britská stanica BBC s odvolaním sa na oznámenie predstaviteľa PCU Jevstratija Zoriu na sociálnej sieti Facebook.

Predstaveným kláštora pod správou PCU by sa mal stať kyjevský metropolita Epifanij.

Tento kyjevský kláštor sa ocitol v centre pozornosti po tom, sa v jednom z chrámov nedávno konala bohoslužba na podporu hodnôt tzv. ruského sveta.

Následne sa tam uskutočnili razie ukrajinských bezpečnostných zložiek, počas ktorých boli zaistené propagandistické materiály, hotovosť v rôznych menách a u niektorých duchovných sa našli ruské pasy. Podobné razie sa konali aj v iných kláštoroch prepojených na moskovský patriarchát.

Ukrajinská tajná služba SBU neskôr vo svojom vyhlásení uviedla, že išlo o zásah proti nebezpečným aktivitám ruských tajných služieb na Ukrajine.

V reakcii na tento vývoj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vo svojom videopríhovore poukázal na potrebu "duchovnej nezávislosti" Ukrajiny od Moskvy.

Zoria vysvetlil, že k preregistrovaniu kláštora na kyjevský patriarchát dochádza s cieľom "obnovenia historickej spravodlivosti a prekonania dôsledkov nekánonickej podriadenosti ukrajinskej svätyne moci moskovského patriarchátu".

BBC pripomenula, že donedávna všetky chrámy komplexu Kyjevsko-pečerskej lavry ovládal moskovský patriarchát.

Posledné slovo pri preregistrácii areálu budú mať štátne orgány. Ich rozhodnutie zatiaľ nebolo verejne oznámené, dodala BBC.