Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Klíma ťa potrebuje nie je spokojná s výsledkom prerokovania petície

Na archívnej snímke Jakub Hrbáň z iniciatívy Klíma ťa potrebuje. Foto: TASR - Martin Baumann

Iniciatívu prekvapil odpor SaS voči riešeniam klimatickej krízy.

Bratislava 31. marca (TASR) - Iniciatíva Klíma ťa potrebuje považuje výsledok prerokovania klimatickej petície v Národnej rade (NR) SR za jeden z krokov širšieho zápasu v boji proti klimatickej kríze. S výsledkom však spokojná nie je. Prijaté uznesenie podľa nej odzrkadľuje len málo z požiadaviek petície, ktorú podporilo 127.000 ľudí. Hovorí o problémoch s výkonom petičného práva na Slovensku. Iniciátori podčiarkli, že zápas proti klimatickým zmenám pokračuje a keď to pandemická situácia dovolí, budú spolu s ďalšími mimovládnymi organizáciami opäť "vyvíjať všetky potrebné kroky, pokým zodpovední nezačnú konať v súlade s aktuálnymi záväzkami".

"V petícii sme hlasom tisícov obyvateliek a obyvateľov Slovenska žiadali vyhlásenie stavu klimatickej núdze, skorší termín uhlíkovej neutrality aj dôslednú stratégiu, ako ju dosiahnuť. Väčšina poslancov tento hlas nevypočula," skonštatoval iniciátor petície Jakub Hrbáň. Víta, že sa našli aj poslanci, ktorí sa zasadzovali o naplnenie požiadaviek petície. Vytvorila sa tak podľa neho možnosť intenzívne diskutovať o opatreniach, ktoré sa budú realizovať. Samotná diskusia však podľa Hrbáňa nestačí a musia sa začať realizovať rozsiahle opatrenia na zmiernenie dôsledkov klimatickej krízy a predchádzanie klimatickým zmenám. Sledovať preto budú aj plnenie odporúčaní NR SR jednotlivými rezortmi.

Iniciatívu prekvapil odpor SaS voči riešeniam klimatickej krízy. Hoci jej postoj je známy, predpokladali, že strana vypočuje požiadavku občanov po jasnom a dátami podloženom pláne a stratégii. "O to viac nás mrzia informácie, že strana aktívne bránila naplneniu požiadaviek petície," tvrdí Hrbáň. Zásadnejší postoj čakali aj od Sme rodina a ďalších.

Iniciátori hovoria aj o probléme s výkonom petičného práva na Slovensku a možnosťou participácie občianskej verejnosti na riešení problémov, ktoré považuje za dôležité. Ďalší z iniciátorov Michal Sabo podotkol, že v 21. storočí v čase pandémie museli doslova bojovať, aby bol hlas ľudí vypočutý. "Zákon totiž kladie online zberu podpisov neprimerané prekážky a petičný online systém, ktorý mal pripraviť samotný úrad vlády, doteraz neexistuje," namieta.

NR SR v stredu prijala uznesenie ku klimatickej petícii, ktorým konštatuje závažnosť problému klimatickej zmeny a potreby jej prioritného riešenia v zmysle Parížskej dohody. Vláde ním odporúča viaceré kroky. Stav klimatickej núdze však nevyhlásila.

Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spustila petíciu Za klímu, za budúcnosť koncom septembra minulého roka. Žiadala poslancov o vyhlásenie klimatickej núdze s cieľom dosiahnuť uhlíkovú neutralitu Slovenska už v roku 2040. Zároveň chcela, aby vláda do konca roka 2021 pripravila záväzný plán dosiahnutia neutrality a aby podporila najvyššie sprísnenie klimatických cieľov EÚ. Podpísalo ju vyše 127.000 ľudí. Z rokovacieho poriadku parlamentu vyplýva, že petíciu, ktorú podpísalo aspoň 100.000 občanov, prerokuje parlament.