Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Komisia odporučila WADA, aby opäť vylúčila ruskú agentúru

Na archívnej snímke fľaše na odber A a B vzoriek pre ľudský moč. Foto: TASR/AP

Výkonný výbor WADA o tom definitívne rozhodne 9. decembra.

Montreal 23. novembra (TASR) - Nezávislá Odvolacia a revízna komisia (CRC) dala v piatok Svetovej antidopingovej agentúre (WADA) odporúčanie, aby zbavila Ruskú antidopingovú agentúru (RUSADA) statusu "v súlade" so Svetovým antidopingovým kódexom, keďže údajne neboli dodržané medzinárodné štandardy, a opätovne ju vylúčila. Informovala o tom agentúra AFP.

Výkonný výbor WADA o tom definitívne rozhodne 9. decembra. Ak poslúchne odporúčania CRC, Rusko čakajú nové sankcie a hrozí mu dokonca zákaz účasti jeho športovcov na olympijských hrách 2020 v Tokiu.

RUSADA bola z WADA vylúčená v dôsledku škandálu okolo štátom riadeného dopingu. Rusko je podozrivé z manipulovania s dátami z moskovského antidopingového laboratória pre účely vyšetrovania tohto škandálu. Dáta, ktoré získala WADA z moskovského laboratória, mohli obsahovať až tisíce zmien.

Sprístupnenie dát z moskovského laboratória bolo jednou z podmienok WADA pre opätovné začlenenie RUSADA do celosvetovej organizácie. Rusi ich vydanie viackrát odložili, napokon však stihli termín a WADA ich prijala späť. Po analýze však odhalili nezrovnalosti.

Ruský minister športu Pavel Kolobkov odmietol manipuláciu s dátami. "Nič nebolo odstránené. Ako uviedol šéf Ruskej antidopingovej agentúry Jurij Ganus, neprišlo k žiadnej manipulácii. To je naša pozícia," povedal Kolobkov.

Iný názor má Antidopingová agentúra USA (USADA), ktorá volá po tvrdom treste pre Rusov. "Každý trest nižší ako štvorročná suspendácia za toto vážne porušenie pravidiel bude ďalšou nespravodlivosťou voči mnohým čistým športovcom," citovala agentúra AFP šéfa exekutívy USADA Travisa Tygarta.