Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Kompostovateľné vrecia v nádobách na bioodpad sa Trenčínu neosvedčili

Ilustračná snímka. Foto: EASYFOTO TASR - Silvia Tannhauserová

V bionádobách sa počas testovacieho obdobia údajne objavili aj odpady, ktoré do hnedých nádob nepatria, ako obaly, plasty, igelitové vrecia či sklo.



Trenčín 20. júla (TASR) - Kompostovateľné vrecia, ktoré vkladali do nádob na bioodpad v Trenčíne, sa neosvedčili. Mesto preto opäť začalo na sídliskách s umývaním bionádob. Informovala o tom trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.

"Kompostovateľné vrecia, ktoré sa do bionádob vkladali na začiatku júna na minimalizovanie negatívnych dôsledkov ako zápach a riziko vytekania, sa počas testovacieho obdobia neosvedčili. Pod ťarchou odpadu často skončili roztrhnuté a spadnuté dole v nádobe a neplnili svoj účel. Od júla sa preto kompostovateľné vrecia do bionádob už nevkladajú. Mesto radšej zvolilo umývanie nádob," uviedla hovorkyňa.

V bionádobách sa podľa nej počas testovacieho obdobia objavili aj odpady, ktoré do hnedých nádob nepatria, ako obaly, plasty, igelitové vrecia či sklo. Voľným okom viditeľné nevhodné odpady pracovníci zberovej spoločnosti z bioodpadu vyberajú. Nie vždy sa podarí odstrániť všetky nevhodné veci a kompost, ktorý z bioodpadu vzniká, je potom kontaminovaný.