Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Konzorcium U10+ víta komunikáciu s ministrom školstva J. Horeckým

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký počas 114. schôdze vlády SR v Bratislave 2. novembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

TASR o tom v utorok informovala Ľubica Benková z kancelária rektora Technickej univerzity vo Zvolene.

Bratislava/Zvolen 8. novembra (TASR) - Konzorcium slovenských vysokých škôl U10+ víta otvorenú komunikáciu s ministrom školstva Jánom Horeckým. So šéfom rezortu školstva však zároveň očakáva ďalšie rokovania. Po ich ukončení vyhodnotí naplnenie požiadaviek vysokých škôl. Vyplýva to z rokovania rektorov, ktoré sa uskutočnilo ešte začiatkom novembra vo Zvolene. TASR o tom v utorok informovala Ľubica Benková z kancelária rektora Technickej univerzity vo Zvolene.

Rektori konštatujú, že došlo k čiastočnému naplneniu požiadaviek vysokých škôl, ktoré deklarovali vo výzve Zabráňme kolapsu vysokých škôl na Slovensku! Financie na pokrytie zvýšených nákladov na energie do konca roka 2022 vo výške 17 miliónov eur už boli do jednotlivé vysoké školy alokované. Rovnako evidujú aj prísľub ministra o dofinancovaní nárastu cien energií v roku 2023 v budúcoročnom rozpočte či súhlas s neviazanosťou finančných prostriedkov doplnených v štátnom rozpočte z deficitu 27 miliónov eur.

"Univerzity združené v konzorciu U10+ sa rozhodli neprerušiť od 17. novembra výučbu a pokračovať v napĺňaní ich poslania," podotýka Benková. Zároveň však trvajú na splnení všetkých požiadaviek deklarovaných Slovenskou rektorskou konferenciou.

Členmi konzorcia U10+ sú Trnavská univerzita v Trnave, Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave, Ekonomická univerzita v Bratislave, Trenčianska univerzita v Trenčíne, Katolícka univerzita v Ružomberku, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Univerzita J. Selyeho v Komárne, Prešovská univerzita v Prešove, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre a Technická univerzita vo Zvolene.