Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Korčok ocenil postoj EP k vyšetreniu smrti Jozefa Chovanca v Belgicku

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok . Foto: TASR - Jaroslav Novák

Jozef Chovanec zomrel koncom februára 2018 po neprimeranom zásahu polície na letisku v belgickom meste Charleroi.

Bratislava/Brusel 20. októbra (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ivan Korčok v reakcii na utorňajšiu rozpravu poslancov Európskeho parlamentu (EP) o policajnej brutalite v členských štátoch EÚ ocenil ich postoj k vyšetreniu smrti slovenského občana Jozefa Chovanca, ktorý zomrel koncom februára 2018 po neprimeranom zásahu polície na letisku v belgickom meste Charleroi. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVEZ SR.

"Náš občan bol v Belgicku vystavený neakceptovateľnému policajnému násiliu. Musíme mať konečne jasno v tom, kto je zodpovedný," uviedol Korčok. Pripomenul, že za to, aby sa smrť Jozefa Chovanca stala predmetom plenárneho rokovania EP, sa zasadzovali i poslanci Lucia Ďuriš Nicholsonová a Vladimír Bilčík, s ktorými o tejto veci intenzívne komunikoval.

"Dokazuje to, že o život prišiel Slovák, ale zároveň aj občan EÚ za dosiaľ nevyšetrených okolností. Pritom je už teraz jasné, že bol vystavený policajnému násiliu, ktoré nemá miesto v demokratickej spoločnosti," povedal šéf slovenskej diplomacie. Ocenil, že po stanovisku vlády SR a Národnej rady SR prichádza aj od poslancov EP "očakávanie, že tento prípad bude vyšetrený a zodpovední budú postavení pred súd".