Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Korčok: Slovensko bude naďalej podporovať bieloruských občanov

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Martin Baumann

Prezidentské voľby v Bielorusku sa konali 9. augusta 2020. Na základe oficiálnych výsledkov v nich zvíťazil úradujúci prezident Alexandr Lukašenko, ktorý dovtedy vládol už 26 rokov.

Bratislava 9. augusta (TASR) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok v pondelok vyjadril podporu občanom Bieloruska pri príležitosti prvého výročia zmarených minuloročných prezidentských volieb. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ).

„Slovenská republika bude naďalej podporovať občanov Bieloruska na ceste k demokracii a slobode," povedal Korčok.

Režim Alexandra Lukašenka v auguste 2020 podľa MZVEZ nielen zabránil demokratickým, slobodným a čestným voľbám, ale „bezprostredne po voľbách sa uchýlil aj k hrubému porušovaniu ľudských práv, násiliu a zastrašovaniu širokej verejnosti".

Odvtedy pokračuje prenasledovanie a kriminalizovanie predstaviteľov bieloruskej opozície, občianskej spoločnosti, médií a bežných občanov, pripomína MZVEZ. Výsledkom toho je dnes vyše 600 politických väzňov.

„Vyzývame bieloruské úrady, aby okamžite ukončili prenasledovanie vlastných občanov, prepustili politických väzňov, obnovili dodržiavanie základných ľudských práv, slobôd a medzinárodnoprávnych záväzkov," uviedlo MZVEZ.

Bielorusko potrebuje podľa slovenského rezortu diplomacie celospoločenský dialóg, ktorého cieľom budú slobodné prezidentské voľby uskutočnené podľa medzinárodných štandardov.

Prezidentské voľby v Bielorusku sa konali 9. augusta 2020. Na základe oficiálnych výsledkov v nich zvíťazil úradujúci prezident Alexandr Lukašenko, ktorý dovtedy vládol už 26 rokov. Opozícia označila hlasovanie za zmanipulované a zorganizovala sériu protestných mítingov a demonštrácií.