Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Korčok v Lotyšsku vyjadril poľutovanie nad konaním Ruska

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Martin Baumann

Ministri tiež diskutovali o dôsledkoch odstúpenia Ruska od Zmluvy o otvorenom nebi a odsúdili nedávny ruský raketový proti-družicový test.

Riga 1. decembra (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok vyjadril v utorok na rokovaní šéfov diplomacií členských krajín NATO v Rige znepokojenie nad presunmi ruských ozbrojených síl v blízkosti hraníc s Ukrajinou. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ.

"Sme znepokojení ostatnými presunmi ruských ozbrojených síl a ťažkej vojenskej techniky v blízkosti hraníc s Ukrajinou. Slovensko sa zasadzuje za vzájomný dialóg, ktorý povedie k deeskalácii napätia," priblížil Korčok v hlavnom meste Lotyšska.

Prvý deň tohto prebiehajúceho dvojdňového stretnutia bol venovaný hodnoteniu politickej a bezpečnostnej situácie na východnej hranici Aliancie a príprave novej Strategickej koncepcie NATO, pričom osobitnou témou bol príspevok NATO ku kontrole zbrojenia, odzbrojenia a nešírenia zbraní vo svete.

Šéfovia diplomacií krajín NATO okrem manévrov ruskej armády pri ukrajinskej hranici odsúdili aj pokračujúce zneužívanie migrantov zo strany bieloruského režimu a narúšanie bezpečnosti Poľska, Litvy a Lotyšska.

"Kategoricky odsudzujem zneužívanie migrantov na vedenie hybridných útokov voči našim spojencom a snahu Bieloruska o destabilizáciu situácie na hraniciach našich spojencov. Konanie bieloruského režimu je nielen v rozpore s medzinárodným právom, ale predovšetkým so základnými princípmi ochrany ľudských práv. Poľsko, Litva a Lotyšsko majú našu plnú solidaritu a podporu," vyhlásil minister Korčok.

Ministri tiež diskutovali o dôsledkoch odstúpenia Ruska od Zmluvy o otvorenom nebi a odsúdili nedávny ruský raketový proti-družicový test.

"Slovensko, aj ako Aliancia, chce mať konštruktívne vzťahy s Ruskou federáciou a viesť s ňou otvorený dialóg... Rovnako tak sa chceme s Ruskom rozprávať o jeho krokoch, ktorými postupne opúšťa kľúčové piliere európskej bezpečnostnej architektúry, ktorú samo pomáhalo budovať. Tieto kroky a nezáujem o dialóg z ruskej strany robia naše vzťahy ešte menej predvídateľnými. Nie sme spokojní s touto situáciou a doterajšou reakciou Ruska, budeme sa však o vzájomný dialóg naďalej snažiť," vysvetlil Korčok.

Na tieto výzvy musí reagovať aj nová Strategická koncepcia NATO, ktorá má byť schválená na samite NATO v Madride v júni 2022 a zadefinuje smerovanie Aliancie na roky dopredu, uvádza MZVEZ.

"Hlavnou prioritou Slovenska je ďalej posilniť politickú jednotu a spoločnú obranu, ktorá je z nášho pohľadu najdôležitejšou úlohou Aliancie dneška aj zajtrajška. Kolektívna obrana spojencov poskytuje bezalternatívne bezpečnostné záruky pre našich občanov a Slovensko. Aby sme kolektívnu obranu vedeli naplánovať a udržiavať, potrebujeme jasne pomenovať bezpečnostné hrozby, ktorým budeme v najbližších rokoch čeliť. Pre Slovensko je absolútne kľúčové, aby Aliancia dokázala reagovať jasne a jednotne a posilnila svoju schopnosť brániť sa všetkým hrozbám pre našu bezpečnosť," dodal šéf slovenskej diplomacie.