Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia

Kuba odhalila verbovanie ľudí pre ruskú vojnu na Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Moskva na to bezprostredne nereagovala.

Havana 5. septembra (TASR) - Kuba identifikovala údajnú skupinu obchodníkov s ľuďmi, ktorej cieľom bolo verbovať ľudí na boj v ruskej vojne proti Ukrajine, oznámilo v pondelok kubánske ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Vláda pracuje na rozbití "pašeráckej siete, ktorá operuje z Ruska s cieľom začleniť tam žijúcich kubánskych občanov, a dokonca aj niektorých z Kuby, do vojenských síl zapojených do operácií na Ukrajine", uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Kubánska vláda zároveň začala trestné stíhanie proti osobám zapojeným do nezákonného obchodovania s ľuďmi.

Kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez Parrilla na sociálnej sieti X uviedol, že vláda "koná s plnou silou zákona" proti obchodovaniu s ľuďmi.

"Kuba nie je súčasťou vojny na Ukrajine," uviedlo ministerstvo a dodalo, že podnikne kroky proti každému, "kto sa zúčastňuje na akejkoľvek forme obchodovania s ľuďmi na účely náboru alebo žoldnierstva kubánskych občanov, aby použili zbrane proti akejkoľvek krajine".

Moskva na to bezprostredne nereagovala.

Rusko a Kuba nedávno posilnili svoje vzťahy. Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel sa koncom minulého roka stretol v Moskve so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. V júni prijal kubánskeho ministra obrany Álvara Lópeza Mieru jeho ruský rezortný kolega Sergej Šojgu.

Ukrajina v pondelok uviedla, že dosiahla určité úspechy proti ruským silám na juhu a východe krajiny, kde pokračuje v ostro sledovanej protiofenzíve.