Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

KUBIŠ o misiách v OSN: Motívom bolo zabrániť politickej kríze

Ján Kubiš Foto: Tablet.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET bol diplomat a bývalý minister zahraničných vecí SR Ján Kubiš.

Bratislava 29. januára (TABLET.TV) – Ako osobitný koordinátor OSN pre Libanon budem pomáhať pri stabilizácii a raste štátu na Blízkom východe. V spolupráci s politickými, ústavnými a náboženskými vodcami, ako aj obyvateľstvom, sa budeme snažiť, aby nedošlo k ďalším konfliktom. V relácii SVET na TABLET.TV to uviedol diplomat a bývalý minister zahraničných vecí SR Ján Kubiš.

Kubiš v minulosti viedol misie OSN v Iraku a Afganistane. Ich hlavným motívom bolo zabrániť politickej kríze. "Mal som tú česť viesť dve najväčšie politické misie – Afganistan a Irak. Bolo v nich zapojených niekoľko tisíc ľudí. Nešlo však o mierové misie, tie majú silný politický komponent," uviedol.

Jeho prvou misiou v OSN v roku 1998 bola mierová misia, resp. misia vojenských pozorovateľov v Tadžikistane. Niesol v nej zodpovednosť za bezpečnosť všetkých pracovníkov v OSN v danej krajine. "Je to závažné, a to vám nedáva spať," doplnil.

V súvislosti s misiami uviedol, že nikdy nepracoval iba s vládnou či jej predstaviteľmi. "Pre mňa osobitne je najdôležitejšie pracovať s ľuďmi. Práca s ľuďmi a práca pre ľudí je na diplomacii to najkrajšie. Musíte pracovať so všetkými rovnako," vysvetlil.

Osobitnou hrdosťou po desaťročiach v misiách bolo pre diplomata Kubiša poslanie byť ministrom zahraničných vecí Slovenskej republiky. "Je radosť pôsobiť pre svoju krajinu a občanov svojej krajiny," spomenul.

Kubiš zdôraznil, že netreba zabúdať na veľký dopad, ktorý má na Libanon situácia v Sýrii. "Libanon dnes so cťou hostí asi 960-tisíc utečencov, čo je veľmi veľa vzhľadom na to, že je to malá krajina. Je to obrovské bremeno a aj napriek tomu, toto bremeno znášajú aj popri vnútorných problémoch," povedal v súvislosti s tamojšou politickou situáciou.

Jeho úlohou v tejto misii bude napomáhať pri riešení tak humanitárnej situácie, ako aj zastrešiť politické riešenia. "Zaujímavé bude pozorovať, ako si bude nová vláda nastavovať vzťah so Sýriou," uzavrel Kubiš.

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom a jeho hosťom.