Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Občianske združenie NKKC opäť volá po kultúrno-kongresovom centre

Tohtoročný hlavný stage na konferencii GLOBSEC bol v provizórne postavenom stane. Foto: NKKC

OZ NKKC poukazuje na nedávnu konferenciu Globsec.

Bratislava 20. júna (TASR) - Mestu Bratislava akútne chýba kongresové centrum. Vyhlásilo to občianske združenie (OZ) Národné kultúrne a kongresové centrum (NKKC), ktoré po vzniku takéhoto stánku už niekoľko rokov volá. Poukazuje pritom na nedávnu konferenciu Globsec.

Jedna z najväčších konferencií v Európe privítala v Bratislave tento rok viac ako 1500 účastníkov z 80 krajín sveta. "Práve svetových lídrov musela konferencia hostiť v provizórnych podmienkach," upozornilo OZ NKKC s tým, že rozsah podujatia narazil na nedostatočnú infraštruktúru a organizátori museli improvizovať. Napríklad provizórnym stanom, využitím kapacity tanečného klubu či zakotvenej lode.

Vzhľadom na vysoký počet účastníkov sa veľká časť programu konferencie musela konať v improvizovaných priestoroch na neďalekej lodi.
Foto: NKKC


OZ NKKC upozorňuje, že za posledných 30 rokov na Slovensku nevznikol žiadny kultúrny či kongresový priestor na svetovej úrovni. Taktiež tvrdí, že štát je v tomto smere nečinný a občianska iniciatíva supluje úlohu štátu. "Na Slovensku musela túto tému nastoliť mimovládna organizácia, ktorá tým supluje úlohu verejného sektora. Sú za tým dva roky práce s dátami, porovnaniami s podobnými mestami v spolupráci s najlepšími odborníkmi v sektore. Je teraz na štáte, aby tému posunul ďalej," uviedol štatutár NKKC Miroslav Križan.

Problém podľa združenia pociťuje aj kultúrna obec, organizátori podujatí i samotný štát. OZ NKKC upozorňuje, že v roku 2030 bude Slovensko predsedať Rade Európskej únie a bude musieť organizovať desiatky samitov, konferencií a rokovaní.

OZ NKKC už so štátom spolupracovalo na vzniku kultúrno-kongresového centra. K projektu NKKC prijala vláda aj niekoľko uznesení. Združenie už aj vypracovalo požadovanú štúdiu uskutočniteľnosti, ktoré ohodnotil Útvar hodnoty za peniaze ministerstva financií.

Minulý rok v decembri OZ NKKC štúdiu odprezentovalo. Pracovná skupina združenia označila vo finále z troch posudzovaných developerských zámerov projekt Nový Istropolis na bratislavskom Trnavskom mýte od spoločnosti Immocap ako najvhodnejší na vznik takéhoto centra.

Počas prejavu prezidenta Zelenskeho sa nedôstojne tlačili hostia v improvizovanom stane s nedostatočným počtom miest na sedenie.
Foto: NKKC


Výsledky štúdie skritizovali neúspešní uchádzači, ktorí dokument spochybnili a označili za "šitý na mieru". Reagoval aj minister financií Igor Matovič (OĽANO). Doterajší postup pri plánovaní vybudovania centra označil za pochybný a netransparentný.

Vláda preto v marci zrušila svoje doterajšie uznesenia k projektu NKKC. Celý proces má byť po novom podľa Matoviča realizovaný od začiatku s férovou a transparentnou verejnou súťažou. OZ NKKC opakovane deklarovalo, že si po odbornej stránke stojí za zverejnenou štúdiou a ohradilo sa voči "nepodloženým útokom". Združenie pripomenulo, že dokument dali vypracovať v súlade s uznesením súčasnej vlády.