Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Kuzminová odštartovala symbolickú cestu z Ríma do Banskej Bystrice

Na snímke šesťnásobná slovenská olympijská medailistka v biatlone Anastasia Kuzminová. Foto: TASR - SOŠV - Andrej Galica

Pomyselná trasa z Ríma do metropoly stredného Slovenska meria 8000 kilometrov.

Rím 24. januára (TASR) - Pol roka pred začiatkom Európskeho olympijského festivalu mládeže v Banskej Bystrici odštartovala Anastasia Kuzminová symbolickú cestu do dejiska EYOF-u. Trojnásobná olympijská víťazka v biatlone je ambasádorka podujatia. Symbolickú trasu z Ríma do mesta pod Urpínom chce zabsolvovať presne za 5 mesiacov.

"Pochodeň pre EYOF sa na rozdiel od OH zapaľuje v sídle Európskych olympijských výborov v Ríme. Spolu s Nasťou sme si povedali, že cieľom EYOF-u je okrem iného aj propagácia športu mládeže – a teda okrem pochodne, môže symbolicky – prostredníctvom športových výkonov – putovať aj Nasťa,” uviedol v tlačovej správe výkonný riaditeľ organizačného výboru EYOFU Peter Hamaj.

Pomyselná trasa z Ríma do metropoly stredného Slovenska meria 8000 kilometrov. “Rozhodli sme sa, že na mape nepôjdeme priamo do Banskej Bystrice, ale moja cesta povedie cez významné európske mestá po celom kontinente. Ich výber bol náhodný, ale chceli sme obsiahnuť aspoň časť z 50 štátov, ktoré sa na Európskom olympijskom festivale zúčastňujú,” vysvetlila Kuzminová. Túto trasu nezabsolvuje naozaj, ale bude sa po mape posúvať vďaka kilometrom, ktoré “odšportuje”. Aby sa objem kilometrov dal za päť mesiacov reálne zvládnuť, jej posun na mape bude v mierke 1:11. Reálne tak Kuzminová prejde 727 kilometrov.

Číslo 11 je pre EYOF symbolické, nakoľko práve v tomto počte športov sa bude na hrách súťažiť. Svoju cestu by mala Kuzminová zavŕšiť symbolicky 24. júna, teda mesiac pred štartom EYOFU. “Nasledujúcich päť mesiacov by som chcela každý mesiac zabsolvovať bezmála 150 kilometrov. Teraz v zime najmä na bežkách, neskôr budem behať či chodiť v rámci turistiky. Cieľom je športovať a zároveň sa vďaka odšportovaným kilometrom posúvať na pomyselnej mape. Všetok môj pohyb budem zaznamenávať cez športovú aplikáciu tak, aby ma mohol ktokoľvek sledovať a a porovnávať sa so mnou,” dodala šesťnásobná olympijská medailistka, ktorá podporuje najväčšiu európsku športovú akciu, kde sa stretnú najlepší mladí reprezentanti od 14 do 18 rokov.

"Som rada, že môžem byť ambasádorkou EYOF-u. Mladí športovci sú naše veľké nádeje. Podporu športu mládeže a aktívneho trávenia voľného času vnímam ako zásadnú.