Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Lavrov: Rusko sprístupní archívne materiály o druhej svetovej vojne

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov reční počas zasadnutia Ruskej rady pre medzinárodné záležitosti v Moskve v utorok 21. januára 2020. Foto: TASR/AP

Niekoľko západných krajín začalo kritizovať úlohu Ruska v druhej svetovej vojne pred blížiacim sa 75. výročím víťazstva Sovietskeho zväzu vo Veľkej vlasteneckej vojne.

Moskva 21. januára (TASR) - Rusko je otvorené zverejneniu archívnych materiálov týkajúcich sa druhej svetovej vojny. Na zasadaní Ruskej rady pre medzinárodné záležitosti (RSMD) to v utorok vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Podľa Lavrova je pre človeka v jeho prístupe k dejinám druhej svetovej vojny nevyhnutné spoliehať sa na skutočné historické fakty a archívne materiály. "Rusko je bezprecedentne otvorené zverejneniu svojich archívnych materiálov a oboznámeniu širokej verejnosti s nimi," povedal šéf ruskej diplomacie, ktorého cituje tlačová agentúra TASS.

Lavrov tiež poukázal na to, že niektoré krajiny sa negatívne vyjadrili k prípravám osláv 75. výročia víťazstva nad nacizmom.

"Táto záležitosť bude v nadchádzajúcom roku veľmi dôležitá pre akademickú i praktickú prácu RSMD. Zamestnáme celý odborný a analytický potenciál Rady s cieľom predísť spolitizovaniu tejto záležitosti a ponechať dejiny na historikov. Zároveň sa tak chceme vyhnúť pokusom o prepisovanie dejín druhej svetovej vojny a jej výsledkov - nedovoliť, aby niekto znevažoval jej hrdinov, osloboditeľov Európy," zdôraznil Lavrov.

Niekoľko západných krajín začalo kritizovať úlohu Ruska v druhej svetovej vojne pred blížiacim sa 75. výročím víťazstva Sovietskeho zväzu vo Veľkej vlasteneckej vojne, resp. na východnom fronte (1941-1945).

Menovite parlamenty Poľska a Lotyšska schválili rezolúcie, ktoré kladú nacistickému Nemecku a Sovietskemu zväzu rovnakú zodpovednosť za vypuknutie druhej svetovej vojny. Ruské ministerstvo zahraničných vecí prízvukovalo, že výsledky tohto globálneho konfliktu boli doložené na Norimberskom procese a nemožno ich meniť.