Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Lavrov: Rusko vojnu nechce, prvé kolo rokovaní s USA bude v januári

Na snímke Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Rýchlu koordináciu organizačného rámca pre budúci bezpečnostný dialóg s USA považuje Rusko za pozitívny krok, konštatoval Lavrov.

Moskva 22. decembra (TASR) - Rusko a Spojené štáty absolvujú prvé kolo rokovaní o bezpečnostných zárukách v januári 2022. Podľa agentúry TASS o tom v stredu informoval ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Dodal, že tento termín bol stanovený po sérii rozhovorov na úrovni zahraničnopolitických poradcov prezidentov Ruska a USA Jurija Ušakova a Jacoba Sullivana. Podľa Lavrova je známe a navzájom odsúhlasené zloženie oboch tímov vyjednávačov.

Lavrov informoval, že Rusko plánuje v januári využiť rokovaciu platformu na prediskutovanie návrhov Moskvy o bezpečnostných zárukách s krajinami NATO. Pripomenul, že medzi Moskvou a Washingtonom existuje dohoda o mechanizmoch dialógu o bezpečnostných zárukách. Podľa Lavrova "nie je dôvod, prečo by tento prístup odporoval záujmom všetkých krajín v regióne".

Na margo nedávno prezentovaných návrhov Ruska týkajúcich sa bezpečnostných záruk Lavrov poznamenal, že Spojené štáty k nim pristupujú vecne, "ako v biznise". Dodal, že má na mysli "skutočnú reakciu, nie rétorickú".

Ubezpečil, že Ruská federácia urobí všetko preto, aby návrhy Moskvy o európskej bezpečnosti "boli pochopené a brané vážne". Vyhlásil tiež, že Rusko "vojnu nechce", ale svoju bezpečnosť bude dôsledne zaisťovať prostriedkami, ktoré bude považovať za potrebné.

Rýchlu koordináciu organizačného rámca pre budúci bezpečnostný dialóg s USA považuje Rusko za pozitívny krok, konštatoval Lavrov.