Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Libanonskú vládu opúšťa šéf diplomacie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ap

Ako kariérny diplomat sa Hittí stal ministrom zahraničných vecí Libanonu v januári tohto roku.

Bejrút 3. augusta (TASR) – Libanonský minister zahraničných vecí Násíf Hittí dnes podal demisiu. Podľa agentúry Reuters o tom informovali nemenované vládne zdroje.

Hittí sa rozhodol odstúpiť z funkcie pre názorové spory s premiérom Hasanom Dijábom, nesúhlas s niektorými krokmi vlády a pre marginalizáciu svojho postavenia, dodal Reuters.

Podľa agentúry AP sa stal prvým ministrom kabinetu, ktorý sa vzdal funkcie v dôsledku vážnej hospodárskej a finančnej krízy panujúcej v Libanone.

Ako kariérny diplomat sa Hittí stal ministrom zahraničných vecí Libanonu v januári tohto roku.

Podľa AP bol Hittí údajne nespokojný nielen s činnosťou vlády a nedostatkom pokroku v súvislosti s prisľúbenými reformami, ale podľa miestnych médií ho rozčuľovala aj Dijábova kritika na adresu francúzskeho ministra zahraničných vecí Jeana-Yva Le Driana po jeho návšteve v Bejrúte minulý mesiac.

Dijáb vtedy údajne povedal, že Le Drian nepriniesol nič nové a nebol riadne informovaný o reformách libanonskej vlády.

Bezprostredne nie je jasné, či bude Hittího demisia prijatá a či zodpovednosť za rezort diplomacie prevezme niektorý z ministrov.

Hittího odchod je ranou pre Dijábovu vládu, ktorá sa snažila uskutočniť reformy v nebývalej ekonomickej a epidemiologickej kríze, ktorá Libanon postihla.