Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Libanonský prezident nechce medzinárodné vyšetrovanie výbuchu

Libanonský prezident Michel Aún, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Michel Aún si myslí, že medzinárodné vyšetrovanie oslabí pravdu.

Bejrút 7. augusta (TASR) – Libanonský prezident Michel Aún dnes odmietol výzvy na medzinárodné vyšetrovanie výbuchov v bejrútskom prístave. Ako poznamenala agentúra AFP, niektorí svetoví lídri aj Libanončania doma či v zahraničí žiadajú nestranné vyšetrovanie.

Aún na novinársku otázku v televíznom vysielaní, či si myslí, že medzinárodné vyšetrovanie oslabí pravdu o incidente, odpovedal „samozrejme."

Neskôr na svojej stránke na Facebooku bližšie objasnil svoje stanovisko a uviedol, že cieľom výziev na medzinárodné vyšetrovanie v otázke prístavu je oslabiť pravdu.

Pri výbuchoch zo 4. augusta prišlo o život najmenej 154 ľudí a vyše 5000 utrpelo zranenia. Záchranári predpokladajú, že táto bilancia sa ešte môže zvýšiť, keďže ešte neprehľadali všetky zrútené a poškodené budovy.

Libanonská vláda niekoľko hodín po výbuchoch spustila vyšetrovanie ich príčin, pretože je vystavená stupňujúcej sa kritike verejnosti. Libanončania vinia za katastrofu práve vedenie krajiny — jeho nedbanlivosť a skorumpovanosť.

Výbuch podľa všetkého spôsobený vznietením 2750 ton dusičnanu amónneho — chemikálie používanej pri výrobe výbušnín a hnojív — ktorý boli v prístave skladované od roku 2013 po jej zhabaní zo skonfiškovanej nákladnej lode.