Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia

Linka detskej istoty: Nezvestnosť dieťaťa treba nahlásiť hneď

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V rámci ochrany dieťaťa LDI odporúča uistiť sa, či pozná svoje meno, adresu bydliska a telefónne číslo.

Bratislava 25. mája (TASR) - Nezvestnosť strateného dieťaťa je možné a dôležité oznámiť polícii hneď po zistení základných informácií. Prvé hodiny bývajú väčšinou rozhodujúce. Pri príležitosti sobotného Medzinárodného dňa nezvestných detí na to upozornila Linka detskej istoty (LDI).

"Na Slovensku neexistuje 24-hodinová lehota hlásenia nezvestnosti od času zmiznutia dieťaťa. Je dôležité, možné a potrebné hneď po zistení základných informácií ohľadom strateného dieťaťa nezvestnosť hneď oznámiť na telefónnom čísle 158 a následne i na útvare Policajného zboru, ktorý je povinný po dieťati začať pátrať ihneď," ozrejmila riaditeľka LDI Táňa Ivanič Rybanská.

V Európe je každoročne nahlásených 250.000 nezvestných detí. Minulý rok prijali európske krízové linky pre nezvestné deti na medzinárodnom čísle 116000 spolu 67.345 hovorov týkajúcich sa 7274 prípadov nezvestných detí. "Z tohto množstva až 66 percent predstavovali deti, ktoré buď utiekli, alebo boli vyhodené zo svojich domovov," dodala Ivanič Rybanská.

V rámci ochrany dieťaťa LDI odporúča uistiť sa, či pozná svoje meno, adresu bydliska a telefónne číslo. Dobré je tiež dať mu do školskej tašky lístok s dôležitými telefónnymi číslami. Odborníci odporúčajú hovoriť s deťmi o možných nástrahách, ktoré hrozia von či na internete. Dôležité je aj učiť ich princípy bezpečného používania internetu.

Pri hromadných spoločenských udalostiach odborníci radia napríklad obliecť dieťa do výrazných farieb. "Ľahšie ho tak rozpoznáte v dave," vysvetlili. LDI odporúča aj dohodnúť sa s dieťaťom napríklad na špeciálnom hesle. "V prípade, že by dieťa mal zo školy či krúžku vyzdvihnúť niekto iný - toto heslo je dôkazom, že dieťa môže danej osobe veriť," vysvetlili odborníci. Rovnako odporúčajú zisťovať využitie fotografií školou či akoukoľvek organizáciou, ktorá chce dieťa fotiť. "Fotografie svojho dieťaťa/detí zdieľajte len so svojimi najbližšími, ktorým dôverujete," dodalo LDI.

Krízová linka pre nezvestné deti je dostupná nonstop, bezplatne a anonymne pre celú SR a je určená všetkým, ktorí potrebujú informácie alebo pomoc v prípade nezvestnosti dieťaťa, deťom a mladým ľuďom, ktorí sa z akéhokoľvek dôvodu ocitli mimo domova, a každému, kto vie poskytnúť akékoľvek informácie o hľadanom či nezvestnom dieťati.

Linka detskej istoty: Osamelosť je jedným z hlavných dôvodov častých telefonátov deti a mladých



Osamelosť je jedným z hlavných dôvodov častých telefonátov a aj témou, s ktorou sa deti a mladí ľudia opakovane na psychológov Linky detskej istoty (LDI) obracajú. Priblížila to psychologička LDI Lucia Chamutyová. "Problém osamelosti dnešnej mladej generácie narastá už v období školského veku a k ďalšiemu nárastu prispievajú aj rôzne vonkajšie faktory," dodala.

Podotkla, že napriek zdanlivo takmer neobmedzeným možnostiam socializácie a prístupu ku komunikácii s blízkymi a okolím predovšetkým cez technológie, tak pre nahrádzanie skutočného kontaktu sa častokrát prehlbujú pocity osamelosti. "Následkom priveľkého tlaku zo strany spoločnosti či nedostatku otvorenej komunikácie, deti a mladí ľudia často zažívajú osamelosť aj doma," doplnila Chamutyová.

Ozrejmila, že členovia rodiny často nemajú kapacitu na kvalitne strávený spoločný čas. "Deti môžu nadobudnúť pocit, že na otvorenosť doma nie je priestor. Mladý človek tak môže byť obklopený množstvom ľudí, avšak naďalej bez pocitu, že sa niekomu môže skutočne zdôveriť," povedala psychologička.

Psychologička z LDI Katarína Kožová tiež upozornila, že deti a mladí ľudia veľmi citlivo vnímajú všetko, čo sa okolo nich deje. "Mnohokrát ich rôzne udalosti veľmi zasiahnu, aj keď nie sú ich priamymi účastníkmi. Prirodzene, počet hovorov na Linku pomoci narastá vždy, keď sa udeje mimoriadna udalosť na Slovensku či vo svete," priblížila.

Deti a mladí cítia podľa nej obavy, či sa niečo podobné nemôže stať aj im alebo ich blízkym a uvažujú nad tým, čo sa stalo a prečo. "Rozhovor s niekým, kto ich vypočuje, nebude ich odsudzovať a odsúvať ich zvedavosť bokom, s niekým, kto im aj čiastočne poskytne odpovede na ich otázky, je pre deti i mladých v náročnom období veľmi podstatný," doplnila Kožová. Podotkla, že takýto rozhovor môže mládeži ponúknuť pomoc pri znižovaní stresu a napätia.