Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Lipavský: Rusko si vybralo cestu vojny

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský v Bratislave 20. decembra 2021 Foto: TASR - Dano Veselský

Dodal, že Rusko po rokoch prácne vybudovanej stability prináša do Európy vojnu, chaos a utrpenie.

Praha 24. februára (TASR) - Po udalostiach z dnešnej noci musíme byť naozaj pripravení na všetky varianty. Aj keď sme sa snažili o vyriešenie situácie diplomatickou a mierovou cestou, Rusko si vybralo cestu vojny. Minister zahraničných vecí ČR Jan Lipavský to vyhlásil vo štvrtok na tlačovom brífingu ako reakciu na inváziu Ruska na Ukrajinu.

"Sme svedkami neobhájiteľnej a ničím nepodloženej, nevyprovokovanej agresie Ruska voči Ukrajine. Rusko pošliapava princípy európskej bezpečnostnej architektúry, medzinárodného práva a mierového spolunažívania," uviedol minister.

Zároveň dodal, že Rusko po rokoch prácne vybudovanej stability prináša do Európy vojnu, chaos a utrpenie nielen Ukrajincom ale aj vlastným občanom a ďalším Európanom. Ruskú inváziu na Ukrajinu označil za neospravedlniteľnú.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. Ruské jednotky zaútočili na viacerých miestach na ukrajinskom území.