Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

VIDEO: JE ROZHODNUTÉ: Vláda potvrdila zákaz vychádzania aj testovanie

Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič a podpredseda vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (v pozadí) počas tlačovej konferencie po skončení Ústredného krízového štábu 22. októbra 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Premiér potvrdil, že v okresoch Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo na Orave a v okrese Bardejov sa v piatok 23. októbra o 8.00 h začne pilotné testovanie na nový koronavírus.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra bude na celom Slovensku platiť zákaz vychádzania s výnimkou ciest na testovanie, do práce a zabezpečenia nevyhnutných potrieb či pobytu v prírode v okrese bydliska. V najdotknutejších okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov budú platiť prísnejšie pravidlá. Premiér Igor Matovič (OĽANO) o tom informoval po štvrtkovom rokovaní ústredného krízového štábu a vlády.

Vysvetlil, že v najpostihnutejších regiónoch budú môcť ľudia využívať výnimky zo zákazu vychádza len v prípade, že budú mať negatívny výsledok PCR testu alebo antigénového testu. Nesmie byť starší ako 23. október. Na zvyšku Slovenska nie je potrebný. Podľa šéfa kabinetu šlo o najťažšie rozhodovanie v histórii samostatného Slovenska.



Zákaz vychádzania mimo bydliska nebude podľa výnimiek platiť v čase od 1.00 do 5.00 h. Rovnako v prípade cesty na testovanie, do zamestnania, doprovodu dieťaťa do školy, návštevy najbližších potravín, lekárne, lekára či starostlivosti o blízku osobu. Výnimku má aj starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, 'venčenie' spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska. Možno tiež ísť na pohreb, poštu, do banky, poisťovne, čistiarne, autoservisu, ako aj na čerpaciu stanicu pohonných hmôt. Výnimku má aj pobyt v prírode v okrese bydliska a dojazd do bydliska do 25. októbra.

Premiér potvrdil, že v okresoch Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo na Orave a v okrese Bardejov sa v piatok 23. októbra o 8.00 h začne pilotné testovanie na nový koronavírus. Nasledujúce dva víkendy bude aj plošné testovanie na ostatnom území SR.



V rámci obmedzenia mobility sa od pondelka 26. októbra bude vyučovať dištančne aj na druhom stupni základných škôl, a to do 27. novembra. Prvý stupeň ZŠ sa môže zatiaľ vzdelávať v školách normálne, rovnako sa vyučovanie nezastavuje ani v materských školách a jasliach.



"Ak bude situácia priaznivá, v pondelok 30. novembra by sa mali žiaci vrátiť do škôl," uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) na sociálnej sieti s tým, že ak sa situácia nezlepší, bude sa pokračovať v dištančnej výučbe. Doplnil, že od pondelka 26. októbra prejdú všetky vysoké školy na dištančné vzdelávanie na celý zimný semester. Žiaci stredných škôl naďalej pokračujú v dištančnej výučbe.

Minister potvrdil, že jesenné prázdniny sa presúvajú z 29. a 30. októbra na 30. októbra a 2. novembra. "Ide o piatok a pondelok, vzhľadom na to, že cez víkend sa má konať celoplošné testovanie a v pondelok prebehne dezinfekcia. Okrem toho pribudnú nové prázdniny aj v piatok 6. novembra a v pondelok 9. novembra – opäť ide o obdobie celoplošného testovania," dodal Gröhling. Ako uviedol, v piatok 23. októbra budú zverejnené ďalšie opatrenia a informácie v školstve.



Prehľad krokov a opatrení prijatých na Slovensku počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu.



6. marec - prvý prípad

Prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, bol na Slovensku potvrdený 6. marca 2020.



12. marec - mimoriadna situácia

V súvislosti s rizikom šírenia nového koronavírusu SARS-CoV-2 a ochorenia COVID-19 platí na Slovensku od 12. marca mimoriadna situácia.



16. marec - núdzový stav v zdravotníctve

S účinnosťou od 16. marca bol vyhlásený núdzový stav pre štátne nemocnice na Slovensku. Mal umožniť presuny personálu, materiálu a techniky z nemocnice do nemocnice a zároveň zdravotníci nemohli odmietnuť prísť do práce, respektíve vyhlásiť štrajk. Nariadenie sa týkalo všetkých nemocníc a ústavov v zriaďovateľskej pôsobnosti štátu.

- 19. marca začal núdzový stav platiť pre ďalšie subjekty, pôsobiace v zdravotníctve.



16. marec - prvé opatrenia vlády Petra Pellegriniho (vtedy Smer-SD)

- Od 16. marca 2020 bol od 6.00 h na 14 dní zakázaný maloobchodný predaj a predaj služieb v prevádzkach. Zákaz sa netýkal predajní potravín, lekární a predajní zdravotníckych pomôcok, drogérií, pohonných hmôt a palív, novinových stánkov, prevádzok poštových, bankových a poisťovacích služieb či prevádzok internetových obchodov (eshopov) a donáškových služieb.

- Verejnosť mala od 16. marca na 14 dní zakázané chodiť do prevádzok verejného stravovania a stánkov s rýchlym občerstvením. Zákaz sa nevzťahoval na predaj mimo prevádzky stravovacích služieb (prevádzky rýchleho občerstvenia s výdajným okienkom alebo predaj pokrmov so sebou bez vstupu do prevádzky).

- Skrátili sa úradné hodiny v klientskych centrách, otvorené boli od 8.00 do 11.00 h.

- Osoby, ktoré sa od 16. marca o 6.00 h skupinovo vracali z postihnutých oblastí zo zahraničia, museli ísť do izolácie v zariadeniach určených ministerstvom vnútra, a to na dobu 14 dní.



24. marec - opatrenia vlády Igora Matoviča (OĽANO)

Núdzový stav vyhlásila vláda aj v zariadeniach sociálnych služieb, ako sú domovy dôchodcov. Denné stacionáre sa mali uzavrieť.

Už od 23. marca začal na Slovensku platiť zákaz vývozu liekov do zahraničia pre výrobcov zdravotníckych pomôcok a diagnostických zdravotníckych pomôcok in vitro, ktoré boli zaregistrované alebo zaevidované v Štátnom ústave pre kontrolu liečiv.

- Úrad verejného zdravotníctva SR vydal hygienické pokyny pre sociálne zariadenia.

- Nosenie rúška mimo domu či bytu bolo povinné.

- Obchody boli v nedeľu zatvorené na účel sanitárneho dňa.

- Obchody zaviedli špeciálne otváracie hodiny pre seniorov - od 9.00 do 12.00 h

- Povinné bolo dodržiavanie dvojmetrového rozostupu v rade.

- Pri vstupe do nemocníc, obchodov a verejných miest sa merala telesná teplota.

- Zrušilo sa bezplatné cestovanie vlakmi pre študentov počas uzavretia škôl.

- Policajti i vojaci mali byť prítomní v zdravotných zariadeniach, kde vznikali problémy.

- Pred každou nemocnicou sa zriadili odberné miesta, kam mohol prísť pacient autom.

- Vyčlenili sa tri nemocnice na liečbu ochorenia COVID-19, spôsobeného novým koronavírusom, ktoré mali byť v Bratislave, na strednom a východnom Slovensku.

- V čase krízy mohli štátne inštitúcie v záujme ochrany verejného zdravia využívať lokalizačné služby mobilných operátorov.

- Dôchodcovia mali vychádzať z domu či bytu len v nevyhnutých prípadoch. Štát seniorom odporúčal, aby radšej požiadali o pomoc iných, eliminovali sociálny kontakt s druhými ľuďmi, a to aj s rodinnými príslušníkmi.

- Vláda vyzvala mestá a obce, aby zriadili telefónne linky pre seniorov pre donášku potravín.

- Vláda mala nakúpiť 200.000 testov (nie rýchlotestov) na ochorenie COVID-19.

- Na poskytovanie služieb notárov a advokátov platila výnimka, od 12. marca do 30. apríla sa neuplatňovali zákonné lehoty. Nerealizovali sa exekúcie ani dražby.

- Do odvolania platil zákaz organizovať spoločenské, hromadné a kultúrne zhromaždenia.



8. apríl - opatrenia počas Veľkej noci, čiastočný "lockdown"

V rámci rozšírenia opatrení počas núdzového stavu rozhodla vláda SR, že od 8. do 13. apríla 2020 bol na Slovensku obmedzený voľný pohyb osôb.

- Platil zákaz uplatňovania práva pokojne sa zhromažďovať s výnimkou osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Spomínané obmedzenie malo zabrániť masovému navštevovaniu sa počas veľkonočných sviatkov a minimalizovať šírenie nového koronavírusu.

- Vláda od 8. apríla do 17. apríla obnovila aj kontroly na hraniciach s Rakúskou republikou, Maďarskom, Českou republikou a Poľskou republikou.



18. apríl - rozšírenie núdzového stavu

Núdzový stav začal od 18. apríla platiť aj pre ambulantných lekárov, všeobecných i špecialistov.



máj - maturitné skúšky

Ústne maturity sa neuskutočnili v klasickej podobe. Hodnotenie na maturitnom vysvedčení vzniklo spriemerovaním koncoročných známok zo všetkých ročníkov a polročných známok z posledných dvoch ročníkov z predmetu alebo skupiny predmetov.

- Maturitu absolvovali iba študenti, ktorí s výslednou známkou nesúhlasili, pričom nesúhlas so známkou z niektorého predmetu museli oznámiť písomne do 15. mája.

- Školský rok sa pre posledné ročníky všetkých typov stredných škôl skončil 7. mája, dokedy museli byť vystavené aj vysvedčenia. Spolu s maturitným vysvedčením ich mala škola povinnosť vydať najneskôr 30. júna 2020.



13. jún - koniec núdzového stavu

Núdzový stav v zdravotníctve sa skončil v sobotu 13. júna 2020.

- K tomuto dátumu sa zrušil aj zákaz uplatňovania práva na štrajk.

- Mimoriadna situácia ostala v platnosti aj naďalej.



Úvahy o lockdowne

Už počas prvej vlny pandémie COVID-19 uvažovali analytici aj o tzv. lockdowne. Minimálna dĺžka takéhoto opatrenia by podľa odborníkov bola na elimináciu vírusu v populácii osem týždňov. Podľa odhadov Inštitútu finančnej politiky (IFP) by sa pri dvojmesačnom lockdowne mohla ekonomická aktivita v 2. kvartáli prepadnúť o 50 percent.


NAJDÔLEŽITEJŠIE INFORMÁCIE, DÁTUMY A VÝNIMKY

Dáta, na základe ktorých Ústredný krízový štáb SR prijímal rozhodnutia a závery, ktoré predstavila vláda SR.

Uverejnil používateľ Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Štvrtok 22. októbra 2020