Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

M. Beblavý: Predložili sme do NR SR balík zákonov proti byrokracii

Miroslav Beblavý, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Deväť návrhov zákonov má riešiť 12 byrokratických nezmyslov. Ide o problémy, ktoré podnikatelia označili za byrokratický nezmysel roka.

Bratislava 15. januára (TASR) - Zrušenie povinnosti prihlasovať a odhlasovať dohodárov na konkrétne odpracované dni na zdravotné poistenie je súčasťou balíka návrhov zákonov proti byrokracii, ktoré majú podnikateľom ušetriť peniaze, čas a priniesť viac možností zamestnávať. V utorok o tom informoval poslanec a predseda mimoparlamentnej strany Spolu - občianska demokracia Miroslav Beblavý.

Návrhy boli predložené do Národnej rady (NR) SR v piatok (11. 1.) a bude sa o nich rokovať na najbližšej schôdzi, dodal. Deväť návrhov zákonov má riešiť 12 byrokratických nezmyslov. Ide o problémy, ktoré podnikatelia označili za byrokratický nezmysel roka.

"Ide o relatívne malé opatrenia. Podali sme ich preto, aby sme ukázali, ako by sa dalo zásadne meniť byrokratické prostredie," konštatoval Beblavý a zároveň sa kriticky vyjadril o antibyrokratických opatreniach z dielne Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII).

Vicepremiér Richard Raši (Smer-SD) si podľa neho robí kampaň na tom, že zrušili nutnosť nosiť výpisy z registrov na úrady. Raši a minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) majú k dispozícii stovky úradníkov a miliónové rozpočty a vrcholom ich snaženia je zrušiť povinnosť nosiť niektoré výpisy, konštatoval poslanec Beblavý.

Odborníčka strany Jaroslava Lukačovičová uviedla, že podnikateľom robia starosti prehnaná byrokracia, administratíva, šikana zo strany štátnych úradov, nezmyselné pokuty a sankcie. Tri balíčky rezortu hospodárstva proti byrokracii označila za balíčky pre deti, ktoré neposlúchali. "Ak z nich minimálne bola vôbec realizovaná desiatka, tak to môžeme považovať za úspech," uviedla. Pripomenula, že napríklad v rebríčku Doing Business Svetovej banky sa SR prepadla od roku 2016 z 29. miesta na 39. miesto a v globálnom indexe konkurencieschopnosti zo 40. miesta na 55. miesto za posledné roky.

Za významné navrhované opatrenia považuje Lukačovičová ďalej rušenie povinnosti zamestnávateľa odhlasovať sa zo Sociálnej poisťovne, ak už nemá zamestnancov, rušenie povinnosti pri kontrole predkladať zoznam opatrení na nápravu zistených nedostatkov a rušenie povinnosti predkladať pri kontrole doklady, ktoré si verejný orgán dokáže získať sám.