Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Macron chce diskutovať s Merkelovou o spoločných európskych stimuloch

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Foto: TASR/AP

Podľa zdrojov z francúzskeho prezidentského paláca sa na samit lídrov štátov a vlád Európskej únie (EÚ) chystajú spoločné nemecko-francúzske návrhy.

Paríž 8. apríla (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa chce spoločne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou zapojiť do riešenia sporu týkajúceho sa spoločnej európskej reakcie na koronakrízu.

Podľa zdrojov z francúzskeho prezidentského paláca sa na samit lídrov štátov a vlád Európskej únie (EÚ) chystajú spoločné nemecko-francúzske návrhy. Ďalší video samit je naplánovaný na najbližšie dni, konkrétny termín je však stále otvorený.

Macron a Merkelová spolu hovorili naposledy v utorok (7. 4.) a zhodli sa na tom, že na najvyššej úrovni by sa malo ďalej diskutovať o novom finančnom nástroji na boj s koronakrízou. Paríž a Berlín doteraz neťahali za jeden povraz. Francúzsko spoločne s Talianskom a Španielskom a požaduje spoločné európske dlhopisy, takzvané koronabondy. Naopak, Nemecko a Holandsko ich odmietajú. Ministri financií eurozóny sa zatiaľ nedohodli v otázke spoločných dlhopisov ani na spoločnom záchrannom balíku.

Macron chce s Merkelovou tiež prediskutovať návrhy na využitie peňazí z rozpočtu EÚ na zmiernenie následkov pandémie nového koronavírusu. V EÚ už pred časom stroskotali rokovania o novom viacročnom finančnom rámci. Nemecko a Francúzsko chcú tiež vypracovať návrhy na podporu sebestačnosti Európy vzhľadom na dramatickú zdravotnú krízu, napríklad pri výrobe liekov.