Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Macron: Libanonskí lídri dlhujú ľuďom pravdu o výbuchu

Na archívnej snímke Emmanuel Macron Foto: TASR/AP

Výbuch zo 4. augusta minulého roka si vyžiadal najmenej 214 obetí na životoch, spôsobil traumu obyvateľstvu a už aj tak slabé hospodárstvo tejto krajiny sa dostalo na pokraj kolapsu.

Paríž 4. augusta (TASR) - Libanonskí lídri "dlhujú svojim ľuďom pravdu" o ničivom výbuchu, ktorý si minulý rok v Bejrúte vyžiadal stovky životov. Povedal to francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu – v deň prvého výročia tohto nešťastia.

"Som presvedčený, že libanonskí lídri... dlhujú svojim ľuďom pravdu a transparentnosť," povedal Macron na medzinárodnej konferencii o Libanone, na ktorú sa pripojil prostredníctvom videokonferencie.

Výbuch zo 4. augusta minulého roka si vyžiadal najmenej 214 obetí na životoch, spôsobil traumu obyvateľstvu a už aj tak slabé hospodárstvo tejto krajiny sa dostalo na pokraj kolapsu, píše AFP.

Ľudia pomáhajú pri evakuácii zranených osôb po masívnych výbuchoch v prístave v libanonskom hlavnom meste Bejrút v utorok 4. augusta 2020.
Foto: TASR/AP


Macron si dal za cieľ vyzbierať od účastníkov konferencie najmenej 350 miliónov dolárov na humanitárnu pomoc pre Libanon. Medzi účastníkmi boli aj americký prezident Joe Biden, egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, libanonský prezident Michel Aún a Medzinárodný menový fond (MMF).

Na archívnej snímke Joe Biden.
Foto: TASR/AP


Celková vyzbieraná suma na záver konferencie podľa Macronovej kancelárie dosiahla približne 370 miliónov dolárov. Účastníci okrem toho prisľúbili i nepeňažnú pomoc.

Politické strany v Libanone sa nevedia dohodnúť na zložení novej vlády, čím sa odďaľuje príchod zahraničnej finančnej pomoci, ktorá je v tejto krajine veľmi potrebná, píše AFP. V Libanone je nedostatok potravín, liekov a pohonných hmôt.

Macron krajine prisľúbil finančnú pomoc vo výške takmer 100 miliónov eur (118 miliónov dolárov) a 500.000 vakcín proti ochoreniu COVID-19. Vrcholných politických predstaviteľov krajiny však kritizoval, že "úmyselne" nechávajú záležitosti v krajine zhoršovať sa.

"Libanon si zaslúži viac, ako žiť z medzinárodnej charity," povedal a vedenie krajiny obvinil, že kladie záujmy jednotlivcov nad záujmy Libanončanov.

Americký prezident Biden takisto prisľúbil takmer 100 miliónov eur. Žiadny objem pomoci zvonka však podľa jeho slov nebude dostatočný, ak sa libanonskí lídri nerozhodnú uskutočniť náročné, ale potrebné hospodárske reformy a bojovať proti korupcii.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas oznámil, že jeho krajina Libanonu poskytne 40 miliónov eur. EÚ ponúkla 5,5 milióna eur na pomoc v boji proti ochoreniu COVID-19. MMF oznámil, že Libanon by mal dostať zvláštne práva čerpania (SDR) vo výške 860 miliárd dolárov.