Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Macron navrhol, aby Francúzsko v EK zastupoval T. Breton

Thierry Breton, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ak Breton prejde vypočúvaním a poslanci Európskeho parlamentu ho schvália, bude mať na starosti portfólio zahŕňajúce priemyselnú politiku, výdavky na obranu, high-tech a vesmír.

Paríž 24. októbra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron navrhuje ako kandidáta Francúzska na člena Európskej komisie bývalého ministra hospodárstva Thierryho Bretona. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Podľa vyhlásenia Elyzejského paláca Macron predostrel svoj návrh novej šéfke EK Ursule von der Leyenovej, ktorá ho odobrila.

Ak Breton prejde vypočúvaním a poslanci Európskeho parlamentu ho schvália, bude mať na starosti portfólio zahŕňajúce priemyselnú politiku, výdavky na obranu, high-tech a vesmír.

Vo vyhlásení Elyzejského paláca sa konštatuje, že Thierry Breton "má solídne zručnosti vo všetkých oblastiach pokrytých portfóliom, najmä v priemysle a špičkových technológiách" a "má povesť muža činu".

V rokoch 2005-07 bol ministrom hospodárstva vo vláde prezidenta Jacquaa Chiraca, ktorý začal privatizáciu spoločnosti France Telecom. V súčasnosti Breton vedie medzinárodnú spoločnosť Atos podnikajúcu v oblasti informačných technológií, kde zdvojnásobil obrat na viac ako 12 miliárd eur a zvýšil počet zamestnancov na 122.000.

Ak europoslanci Bretonovu kandidatúru schvália, funkcie sa ujme 1. decembra - o mesiac neskôr, než bolo plánované.

Pôvodnou kandidátkou Francúzska na post v EK bola Sylvie Goulardová, ktorej kandidatúru poslanci EP z výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO) a výboru pre priemysel, výskum a energetiku (ITRE) definitívne odmietli po jej druhom vypočutí 11. októbra.

V budúcej exekutíve EÚ mala byť zodpovedná za vnútorný trh i obranný priemysel a riadiť tri dôležité generálne riaditeľstvá.

Poslanci, ktorí sa zúčastnili na jej prvom híringu 2. októbra, boli nespokojní najmä s odpoveďami, ktoré dala na otázky spojené s vyšetrovaním svojej osoby v kauze nelegálneho zamestnávania asistentov v čase, keď pôsobila ako europoslankyňa, a s trojročnou konzultačnou činnosťou pre americký think-tank Berggruen Institute.

Kauzu s fiktívnym zamestnávaním asistentov ešte stále vyšetruje Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF).