Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Macron odsúdil rozhodnutie Ruska viesť vojnu na Ukrajine

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsko stojí solidárne pri Ukrajine. Stojí pri Ukrajincoch a spolu s partnermi a spojencami pracuje na ukončení tejto vojny, doplnil Macron.

Paríž 24. februára (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok ostro odsúdil vojenskú operáciu Ruska proti Ukrajine a zaviazal sa, že Paríž sa bude spolu so spojencami pokúšať tento konflikt ukončiť. Informovala o tom francúzska tlačová agentúra AFP.

"Rusko musí okamžite ukončiť svoje vojenské operácie," napísal Macron na Twitteri a zdôraznil, že Rusko sa rozhodlo "viesť vojnu" na Ukrajine.

"Francúzsko stojí solidárne pri Ukrajine. Stojí pri Ukrajincoch a spolu s partnermi a spojencami pracuje na ukončení tejto vojny," doplnil Macron.

Macron sa opakovane rozprával s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a snažil sa nájsť diplomatické riešenie patovej situácie, ale bez úspechu.

Po víkendových horúčkovitých telefonických rozhovoroch sa už viac Macron s Putinom nerozprával, následne ruský prezident v pondelok 21. februára uznal dve separatistické oblasti na východe Ukrajiny za nezávislé štáty.

Predtým, ako Putin vo štvrtok nadránom oznámil spustenie "špeciálnej vojenskej operácie na východe Ukrajiny", Macron v stredu neskoro večer telefonicky diskutoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Zdôraznil mu, aká dôležitá je suverenita a územná celistvosť Ukrajiny. Informoval o tom Elyzejský palác.

Macron sľúbil, že Francúzsko bude ďalej finančne aj ekonomicky pomáhať Ukrajine a bude ju zásobovať "obrannou výzbrojou", uviedol francúzsky prezidentský úrad vo vyhlásení.