Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Maďarská vláda: Cieľom Sorosovej CEU je šírenie hystérie

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Dav demonštrantov žiadal vládu o podpísanie dohody o činnosti CEU v Maďarsku, a aby zabezpečila podmienky slobodného a nezávislého fungovania vzdelávania a vedy.

Budapešť 25. novembra (TASR) - Maďarská vláda podpísala už niekoľko dohôd o fungovaní mimoeurópskych univerzít v Maďarsku v súlade s platným zákonom o vysokoškolskom vzdelávaní, jedine v prípade Stredoeurópskej univerzity (CEU) sa šíri hystéria, reagovalo na sobotňajší budapeštiansky protest niekoľkých tisícov ľudí maďarské ministerstvo zahraničných vecí.

Podľa agentúry MTI vo vyhlásení rezortu diplomacie sa konštatuje, že táto hystéria je záujmom "Sorosovej univerzity". "Postojom maďarského kabinetu je, že Maďarsko je právnym štátom. Zákony sa vzťahujú na každého a na všetky univerzity, teda aj na Sorosovu," píše sa v dokumente.

Dav demonštrantov žiadal vládu o podpísanie dohody o činnosti CEU v Maďarsku, a aby zabezpečila podmienky slobodného a nezávislého fungovania vzdelávania a vedy. K mladým ľuďom pochodujúcim na Kossuthovo námestie sa pridali aj starší Maďari, ktorí podporili ich požiadavky.

Protestné zhromaždenie sa skončilo pred budovou parlamentu na Kossuthovom námestí bez incidentov.

Podľa spravodajského servera 444.hu ale s demonštráciou súvisela potýčka priaznivca vládnej strany Fidesz v metre s manželským párom, ktorý smeroval s transparentom na zhromaždenie. Agresívny muž nadával žene a požadoval, aby mu ukázala transparent. Žena jeho správanie zaznamenala mobilom ponad plecia svojho manžela, ktorý sa postavil medzi nich, a video zverejnila na stránke YouTube. Vládneho sympatizanta napokon upokojil jeden zo spolucestujúcich.

Maďarský parlament vlani v apríli schválil novelu vysokoškolského zákona sprísňujúcu podmienky činnosti pre zahraničné univerzity.

Vedenie univerzity koncom októbra uviedlo, že inštitúcia splnila nové podmienky činnosti pre zahraničné univerzity, ktoré chcú zostať v Budapešti. Napriek tomu sa však ocitla v akomsi "právnom vákuu", pričom vláda maďarského premiéra Viktora Orbána s ňou odmietla podpísať dohodu potrebnú na to, aby mohla zostať v Budapešti.

CEU bola zriadená v roku 1991; ide o univerzitu akreditovanú v Spojených štátoch so sídlom v Budapešti. Zakladateľom univerzity je liberálny americký miliardár Soros, ktorého Orbánova vláda považuje za svojho hlavného nepriateľa.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)