Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia

Obvinení v kauze úniku kalu žiadajú oslobodenie spod obžaloby

Červený kal. Archívna foto. Foto: TASR/MTI

Odvolací súd v Győri 2. februára 2017 zrušil platnosť verdiktu prvostupňového súdu a nariadil nový súdny proces, ktorý sa začal 11. decembra 2017.

Budapešť 6. decembra (TASR) - Oslobodenie spod obžaloby požadovalo v piatok všetkých 13 obvinených v kauze tragického úniku kalu z odkaliska hlinikárne v Ajke, pri ktorom v roku 2010 zahynulo desať ľudí. Požiadavka zaznela v rámci obnoveného súdneho procesu, ktorý prebieha na odvolacom súde v severomaďarskom Győri. Informovala o tom agentúra MTI.

Odvolacie pojednávanie v obnovenom procese sa začalo vo štvrtok. Prokurátor Péter Fejes žiada sprísnenie trestu v prípade desiatich obvinených, ktorých 4. februára uznal súd za vinných. Piatich obvinených prvostupňový súd spod obžaloby oslobodil.

V piatok obvinení predniesli svoje záverečné reči a využili právo posledného slova. Všetkých 13 obvinených vyjadrilo sústrasť pozostalým obetí, popreli spáchanie trestného činu a žiadali oslobodenie spod obžaloby.

Súd vynesie rozsudok 13. decembra.

Na západe Maďarska sa 4. októbra 2010 pretrhla hrádza odkaliska a toxický červený kal zaplavil obce Kolontár, Devecser a Somlóvásárhely. Katastrofa si vyžiadala desať obetí na životoch a ďalších vyše 200 ľudí utrpelo zranenia. Zničených bolo zhruba 400 domov i celý ekosystém rieky Marcal.

Odvolací súd v Győri 2. februára 2017 zrušil platnosť verdiktu prvostupňového súdu a nariadil nový súdny proces, ktorý sa začal 11. decembra 2017.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)