Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Malajzijský parlament by mal hlasovať o novom premiérovi v pondelok

Malajzijský dočasný líder Mahathir Mohamad, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Malajzijský dočasný líder Mahathir Mohamad vyhlásil, že v prípade, že sa parlament nezhodne na novom premiérovi, na rade budú predčasné voľby.

Kuala Lumpur 27. februára (TASR) - Malajzijský dočasný líder Mahathir Mohamad vo štvrtok vyhlásil, že národný parlament sa v pondelok stretne, aby zvolil nového premiéra. Informovala o tom agentúra AP.

Mahathir takisto vyhlásil, že v prípade, že sa parlament nezhodne na novom premiérovi, na rade budú predčasné voľby.

Podľa AP Mahathir dúfa, že sa mu podarí zložiť väčšinu v parlamente a vrátiť sa tak na pozíciu premiéra, z ktorej odstúpil tento týždeň v pondelok. Mahathir je vo veku 94 rokov najstarším lídrom krajiny na svete.

AP už v pondelok uviedla, že Mahathir sa snaží rezignáciou udržať pri moci. Po volebnom víťazstve v roku 2018 premiér sľúbil odovzdať moc svojmu koaličnému partnerovi z aliancie Pakatan Harapan a dlhoročnému rivalovi Anwarovi Ibrahimovi, predsedovi Ľudovej strany spravodlivosti (PKR). Nestanovil však presný termín, kedy tak má urobiť.

Podľa agentúry Reuters Mahathir povedal, že Anwarovi odovzdá premiérsky úrad, keď "konsoliduje administratívu". Podľa agentúry AFP sa však opozícia v rámci PKR pokúsila v nedeľu prevziať moc v strane od Anwara, odvolať z funkcie jeho stúpencov a vytvoriť tak novú vládu bez jeho vplyvu.

Vládnucu koalíciu Pakatan Harapan dokopy opustilo v pondelok 37 poslancov, väčšina z Mahathirovej strany Bersatu.

"Snažím sa robiť iba to, čo je dobré pre krajinu," vyhlásil v stredu v televíznom vysielaní Mahathir.

Anwar sa situáciu snažil využiť, aby sa dostal na premiérsku stoličku. Oslabená koalícia Pakatan Harapan sa dohodlo, že kráľovi navrhne za premiéra Anwara. Tomu sa však nepodarilo presvedčiť kráľa o dostatočnej podpore medzi poslancami.

Tábor Anwarových podporovateľov momentálne disponuje 41 percentami poslancov v 222-člennom parlamente. Podpora Mahathira môže byť o niečo nižšia, keďže dve z menších parlamentných strán mu v nadväznosti na uplynulé udalosti stiahli podporu.