Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Matovič: O príspevku na ubytovanie som diskutoval s Baňackým zo ZMOS-u

Na snímke podpredseda vlády Sr a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Obce budú mať povinnosť vyplatiť príspevok za ubytovanie utečenca z Ukrajiny až po prijatí prostriedkov zo štátneho rozpočtu.

Bratislava 2. marca (TASR) - O zavedení príspevku na ubytovanie diskutoval minister financií Igor Matovič (OĽANO) s Lukášom Baňackým zo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Ministerstvo financií (MF) SR to uviedlo pre TASR v reakcii na kritiku od ZMOS-u a Únie miest Slovenska (ÚMS), že s nimi Matovič nediskutoval o návrhu vyplácania príspevkov za ubytovanie utečencov z Ukrajiny.

Baňacký podľa rezortu financií vyjadril presvedčenie, že zavedenie príspevku za ubytovanie utečencov z Ukrajiny bude efektívny nástroj, ako zabezpečiť dostatok ubytovacích kapacít pre ľudí v núdzi, a vítanou pomocou pre ľudí, ktorí pomáhajú. Matovič tvrdí, že bol ústretový a mal snahu pomôcť. "O to viac som prekvapený útočným stanoviskom hovorcu ZMOS-u Michala Kaliňáka," uviedol. Dodáva, že absolútna väčšina starostov a primátorov utečencom tieto dni všemožne pomáha. "Preto neverím, že stanovisko Kaliňáka reprezentuje skutočný postoj členov ZMOS-u," doplnil minister.

Obce budú mať povinnosť vyplatiť príspevok za ubytovanie utečenca z Ukrajiny až po prijatí prostriedkov zo štátneho rozpočtu. Príspevok sa bude vyplácať aj spätne od 1. marca, odkedy je na území Slovenskej republiky možné získať status dočasného útočiska. V prípade, ak by sa na Slovensku rozhodlo usadiť 30.000 ľudí z Ukrajiny, na jednu obec by pripadli v priemere tri rodiny, čo by nemalo predstavovať byrokratickú záťaž. Navyše príspevok na ubytovanie bude k dispozícii aj samotným samosprávam, ubytovniam, penziónom či hotelom.

Samosprávy si podľa združenia nemôžu dovoliť vyplácať príspevky za ubytovanie utečencov a následne čakať, kedy a v akom rozsahu ich bude štát refundovať. Štát by mal podľa ZMOS-u financovať ubytovanie utečencov hotelom a penziónom. Združenie to považuje za adresné a efektívne vzhľadom na to, že hotelový sektor utrpel aj v dôsledku pandémie a umožnilo by to i prehľad o pohybe cudzincov.

Možnosť vyplácania príspevku za ubytovanie schválil ešte v piatok (25. 2.) parlament. O vyplácaní a výške príspevku má rozhodnúť vláda. Legislatívny návrh má byť podľa Matoviča predložený koncom týždňa.

Príspevok má byť poskytovaný na deň, a to vo výške siedmich eur na dospelú osobu a 3,5 eura na dieťa. Pri 30-dňovom mesiaci to má byť 210 eur na dospelého a polovičná suma na dieťa. Príspevok by mali podľa Matoviča vyplácať žiadateľom obce s tým, že ministerstvo financií im má rozpočty "dotankovať".