Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Mattel predstavil bábiku Barbie s Downovým syndrómom

Na archívnej snímke bábiky Barbie od spoločnosti Mattel. Foto: TASR/AP

Nová bábika má tvár a telo vymodelované tak, aby "viac znázorňovala ženu s Dowvnovým syndrómom, vrátane nižšej postavy a dlhšieho trupu", napísal Mattel.

Washington 25. apríla (TASR) - Americký výrobca hračiek Mattel predstavil v utorok novú bábiku Barbie s Downovým syndrómom. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Nová bábika má tvár a telo vymodelované tak, aby "viac znázorňovala ženu s Dowvnovým syndrómom, vrátane nižšej postavy a dlhšieho trupu", napísal Mattel. Tvár je okrúhlejšia, uši sú menšie a nos je plochejší. Oči sú jemne šikmé a majú aj mandľový tvar.

Hračka vznikla v spolupráci s americkou Národnou spoločnosťou Downovho syndrómu (NDSS), aby presne vystihovala osobu s týmto zdravotným stavom.

"Barbie hrá dôležitú úlohu pri prvých zážitkoch dieťaťa a my sa verne držíme zámeru odstraňovať spoločenské stigmy prostredníctvom hry," uviedla Lisa McKnightová, šéfka firmy Mattel pre dizajn bábik.

"Naším cieľom je umožniť všetkým deťom, aby sa v Barbie videli. Zároveň povzbudzujeme deti, aby sa hrali s bábikami, ktoré nevyzerajú ako ony samy," dodala.

Vzor šiat obsahuje aj motýle žltej a modrej farby, čo sú symboly spojené s informovaním na tému Downov syndróm.

Prezidentka NDSS Kandi Pickardová vyhlásila, že "toto je obrovský krok smerujúci k inklúzii a chvíľa, ktorú oslavujeme".

Downov syndróm nie je choroba a nedá sa liečiť. Ide o najčastejšiu genetickú odchýlku spôsobenú poruchou chromozómov. Dôvody, prečo k namnoženiu genetického materiálu na chromozóme 21 dochádza, nie sú zatiaľ objasnené..

Mattel už dal v minulosti na trh celú sériu bábik Barbie venovaných ženám s inšpiratívnym príbehom. Dodnes má už 175 podôb.

Najnovšia podoba prichádza pred júlovou premiérou veľkofilmu o Barbie, v hlavných postavách so živými hercami Margot Robbie a Ryanom Goslingom.