Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

MILANOVÁ: Kultúrny semafor sa po skončení lockdownu zapne znova

Natália Milanová v TASR TV Foto: TASR TV

V prípade mediálnych zákonov nejde o kozmetické úpravy, ale veľkú komplexnú reformu, povedala v TASR TV ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO). PODCAST a VIDEO

Bratislava 26. novembra (Teraz.sk) – Kultúrny semafor, na základe ktorého mohli kultúrne inštitúcie v stanovených podmienkach fungovať dokonca aj v čiernych okresoch, bude počas lockdownu vypnutý. Po jeho skončení by sa však mal v aktuálnej, alebo v mierne modifikovanej podobe vrátiť späť. V diskusii na TASR TV to povedala ministerka kultúry Natália Milanová (OLaNO).

Dodala, že kultúrne inštitúcie už boli na semafor zvyknuté a osobne by privítala, ak by sa po skočení lockdownu dalo vrátiť k jeho doterajšej podobe. „Sme pripravení opäť spustiť kultúrny semafor. Otázka je, a tom sa ešte musíme poradiť s konzíliom, či doň urobíme ešte nejaké zásahy, alebo ho ponecháme v pôvodnom znení,“ povedala s tým, že situáciu budú na ministerstve priebežne vyhodnocovať už v priebehu lockdownu.

Aktuálne uzatvorenie všetkých skupín obyvateľstva, nie iba nezaočkovaných, si podľa nej vynútila alarmujúca pandemická situácia. „V situácii, v akej sa momentálne nachádzame, som ja osobne iné východisko ani nevidela. U mňa sú otáznikom školy, či mali alebo nemali ostať otvorené. Ale sme súčasťou koalície a sme odkázaní na kompromisy,“ povedala Milanová.



Inštitúcie, ktoré pôsobia v kultúre, podľa nej budú môcť využiť pandemickú pomoc z viacerých rezortov. „Pri tejto zhoršenej situácii sa automaticky spúšťajú schémy na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny, na ministerstve dopravy, ministerstvo hospodárstva plánuje spustiť nájmy,“ upozornila.

Ministerstvo kultúry má podľa nej vytvorený systém inštitucionálnej podpory, ktorá sa nevypláca spätne, ale do budúcnosti. „V prípade ministerstva kultúry by som nehovorila o kompenzáciách, ale o podpore činnosti. Aby nám nezanikli profesie, aby dokázali prežiť občianske združenia, neziskové organizácie a rovnako fyzické osoby,“ povedala.



„V rámci poslednej otvorenej výzvy určenej jednoosobovým eseročkám bola najvyššia možnosť dotácie 125 000 eur. Každému žiadateľovi, ktorý splnil podmienky, musia prísť peniaze do konca tohto roka. Ale podpora jeho činnosti trvá až do marca. Naše schémy sú orientované do budúcnosti, nie spätne,“ podčiarkla.

„Rovnako pri neziskových organizáciách, tam majú peniaze vyčerpať do konca roka,“ dodala ministerka s tým, že doposiaľ bolo na podporu subjektov pôsobiacich v kultúre prostredníctvom rôznych foriem pomoci vyplatených 108 miliónov eur.


Mediálna reforma


Ministerstvo kultúry tento týždeň predstavilo masívnu reformu mediálnej legislatívy. Jej súčasťou by mal byť ústavný zákon o slobode médií, ktorého návrh majú k dispozícii koaliční partneri a aktuálne je súčasťou koaličných rokovaní. Nový zákon o publikáciách je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Nový zákon o mediálnych službách a novela autorského zákona už v Národnej rade (NR) SR prešli prvým čítaním.

„Čo sa týka dvoch zákonov, ktoré máme aktuálne v parlamente, je predpoklad, že na februárovej schôdzi by mali byť schválené. Prešli prvým čítaním, v rámci druhého by mohli prejsť nejaké pozmeňujúce návrhy,“ odhaduje ministerka.

Dnešná legislatíva je podľa nej zastaraná a nereaguje na novú situáciu, ktorá vznikla rozmachom sociálnych médií a internetových médií. „Nerozprávame sa tu o kozmetických úpravách, ale jednej veľkej, dlho očakávanej a komplexnej reforme,“ konštatovala ministerka s tým, že niektoré zo zmien súvisia aj s transponovaním európskej smernice.

„Naša legislatívna iniciatíva je obsiahla. Doslova sme rozobrali pôvodné zákony, napríklad tlačový zákon, zákon o vysielaní a retransmisii, o digitalizácii. Museli sme priniesť niečo úplne nové,“ zdôraznila. Zmeny by mali podľa nej zrovnoprávniť podmienky, v ktorých pôsobia klasické a internetové médiá, zaviesť transparentný register majiteľov médií, ale napríklad aj odkryť financovanie médií.