Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Mimovládne organizácie prepravili na Ukrajinu vyše 700 ton pomoci

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Podľa dát platformy Ambrela sa hodnota materiálnej pomoci za mesiac apríl pohybovala vo výške 1,5 milióna eur.

Bratislava 5. mája (TASR) - Slovenské mimovládne organizácie počas druhého mesiaca vojenskej invázie a humanitárnej krízy na Ukrajine prepravili na územie svojho východného suseda ďalších vyše 700 ton humanitárnej pomoci. Distribúcia pomoci je stále možná vďaka solidarite slovenského obyvateľstva. TASR o tom informovala Boba Markovič Baluchová, manažérka pre komunikáciu z Platformy rozvojových organizácií – Ambrela.

Od začiatku vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu pôsobí Platforma rozvojových organizácií – Ambrela, zastrešujúca 29 humanitárnych, rozvojových a vzdelávacích organizácií na Slovensku, ako koordinátor pracovnej skupiny pre oblasť humanitárnej pomoci. Platforma Ambrela tiež zbiera a vyhodnocuje informácie od svojich členov a ich ukrajinských partnerov, aby s údajmi vedeli ďalej presadzovať účinnú distribúciu pomoci v regióne.

Organizácie Ambrely spolu s miestnymi partnermi pomáhajú nielen utečencom z Ukrajiny na slovenskej strane hraníc, ale adresne distribuujú humanitárnu pomoc aj priamo na území nášho východného suseda. V marci prepravili slovenské mimovládne organizácie na územie Ukrajiny 709 ton humanitárnej pomoci. Za mesiac apríl ide o podobne vysoké číslo. "V mesiaci apríl prepravili slovenské mimovládne organizácie na územie Ukrajiny ďalších 712 ton humanitárnej pomoci," uviedol výkonný tajomník Ambrely Daniel Kaba. Podľa dát platformy Ambrela sa hodnota materiálnej pomoci za mesiac apríl pohybovala vo výške 1,5 milióna eur a obsahovala primárne potraviny, zdravotnícky materiál a lieky, hygienické potreby, ale aj príslušenstvo do ubytovacích jednotiek.