Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia

Mobilná aplikácia Bebbo má pomôcť rodičom detí od nula do šesť rokov

Na snímke nová bezplatná aplikácia Bebbo na displeji mobilného telefónu počas tlačovej konferencie o spustení aplikácie Bebbo pre rodičov a opatrovateľov detí v Bratislave 23. apríla 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slovenská verzia aplikácie obsahuje informácie založené na vedeckom poznaní a medicínskej praxi na Slovensku pod garanciou SSPPS SLS.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Rodičia detí od nula do šesť rokov môžu prostredníctvom mobilnej aplikácie Bebbo sledovať a podporovať vývin svojho dieťaťa, monitorovať jeho rast či zaznamenávať preventívne prehliadky a očkovania. Môžu tiež získavať rady a odporúčania. Bezplatnú aplikáciu v utorok predstavili organizácia UNICEF, Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti (SSPPS SLS) a občianske združenie Pediatri deťom. Dostupná je v 15 krajinách sveta.

"Jedno z možných riešení, ako zachovať najlepšiu možnú zdravotnú starostlivosť o stúpajúci počet detí v ambulancii - aj podľa skúseností z vyspelých krajín - je vzdelávanie rodičov, aby zvládli rozpoznať a manažovať základné príznaky chorôb, sledovali vývin svojho dieťaťa a venovali sa viac prevencii chorôb a fyzickému i duševnému zdraviu svojich malých detí," uviedla prezidentka SSPPS SLS a hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová.

Na snímke zľava štátny tajomnik Ministerstva zdravotníctva SR Ladislav Slobodník, hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová, koordinátorka Unicef pre mimoriadne situácie Michaela Bauerová, zástupkyňa občianskeho združenia Pediatri deťom Zuzna Nagyová a prezidentka Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti (SSPPS SLS) Elena Prokopová počas tlačovej konferencie o spustení aplikácie Bebbo pre rodičov a opatrovateľov detí v Bratislave 23. apríla 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Slovenská verzia aplikácie obsahuje informácie založené na vedeckom poznaní a medicínskej praxi na Slovensku pod garanciou SSPPS SLS. Na jej adaptácii pracovali slovenskí špecialisti na detské zdravie z radov pediatrov, vývinových psychológov aj špeciálnych a liečebných pedagógov. "Počnúc dnešným dňom budú mať rodičia na Slovensku k dispozícii nového praktického pomocníka, vďaka ktorému môžu sledovať a podporovať vývin svojho dieťaťa a zároveň získavať cenné rady a odporúčania," podotkla koordinátorka UNICEF na Slovensku Michaela Bauer.

Bebbo má personalizovaný obsah na základe konkrétneho veku a pohlavia dieťaťa. Poskytuje interaktívne nástroje v štyroch oblastiach. Všetky údaje zadané do aplikácie na účely personalizácie sa ukladajú výlučne v smartfóne používateľa. Môžu ju používať obaja rodičia súčasne pre jedno alebo viac detí.