Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia

Tri pätiny Slovákov robia na mobile potenciálne nebezpečné aktivity

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Prieskum potvrdil, že používatelia si stále viac uvedomujú rozširujúce sa možnosti fotografovania a natáčania videí, ale aj to, že tradičné každodenné činnosti dominujú.

Bratislava 26.februára (TASR) - Tri pätiny Slovákov vykonávajú na svojom mobilnom zariadení potenciálne nebezpečné aktivity. Ukázal to prieskum spoločnosti AVG Technologies zameraný na to, ako Slováci vnímajú online bezpečnosť na smartfónoch a tabletoch.

Reprezentatívny prieskum medzi obyvateľmi Slovenska bol uskutočnený v spolupráci s prieskumnou agentúrou Focus. Ukázal, že 88 % slovenských používateľov pomocou smartfónov a tabletov fotografuje a 67 % zaznamenáva videá, pričom 12 % si vo svojom zariadení uchováva intímne fotografie alebo videá. Prieskum potvrdil, že používatelia si stále viac uvedomujú rozširujúce sa možnosti fotografovania a natáčania videí, ale aj to, že tradičné každodenné činnosti dominujú. Až 97 % používateľov šikovných zariadení na Slovensku píše krátke textové správy, 96 % telefonuje, 77 % počúva hudbu a 76 % používa kalendár a diár.

Surfovanie na internete prevažuje pri aktivitách súvisiacich s prístupom na internet. Túto aktivitu uviedlo až 80 % majiteľov smartfónov a tabletov. Navštevovanie sociálnych sietí potvrdilo 71 % používateľov a 69 % uviedlo vybavovanie súkromných e-mailov. Online nákupy pomocou šikovných mobilných zariadení zatiaľ nie sú veľmi rozšírené, túto možnosť využíva len 34 % slovenských používateľov. Až 40 % používateľov sa pripája na neznáme wi-fi siete a takmer tretina používateľov kliká na neznáme odkazy v emailoch.

Jedným z dôvodov, prečo sú online nákupy na smartfónoch a tabletoch stále v úzadí, je obava z nedostatočnej bezpečnosti. Hoci internetové bankovníctvo je pomerne bežné, jeho služby na mobiloch a tabletoch využíva len 41 % slovenských používateľov.

TASR o tom informovala spoločnosť AVG Technologies.