Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Babiš žaluje Nový Čas za rozhovor s exagentom ŠtB Sarkocym

Andrej Babiš, archívna snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Sarkocy v ňom českého premiéra v demisii označil za vedomého spolupracovníka ŠtB.

Praha 25. apríla (TASR) - Český premiér v demisii Andrej Babiš (ANO) podal žalobu na vydavateľa slovenského denníka Nový Čas za rozhovor s bývalým príslušníkom československej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) Jánom Sarkocym. Sarkocy v ňom Babiša označil za vedomého spolupracovníka ŠtB.

Informovala o tom v stredu vo svojom spravodajstve televízia ČT24. Babiš podľa nej žiada od Nového Času ospravedlnenie a milión eur.

Spolu s Novým Časom Babiš zažaloval i Sarkocyho, dodala Česká televízia s odvolaním sa na slovenský denník.

Babiš v reakcii pre český Radiožurnál označil Sarkocyho za "odporného klamára". Uviedol tiež, že v prípade úspechu má v úmysle vysúdené peniaze venovať charite.

ČT24 pripomenula, že Babiš spoluprácu s ŠtB dlhodobo odmieta. Slovenský súd však v januári tohto roku v obnovenom konaní v súlade s vlaňajším verdiktom Ústavného súdu zamietol jeho žalobu, že je v archívnych zväzkoch ŠtB vedený ako jej agent neoprávnene.

Sarkocy v rozhovore s redaktorom Nového Času a ďalšími novinármi mesiac nato vyhlásil, že videl originál Babišovho spisu o jeho spolupráci s komunistickou tajnou políciou ŠtB a že v spise nie je nič sfalšované. Babiša vtedy tiež označil za človeka, ktorý chcel ťažiť zo spolupráce s ŠtB a mal rád peniaze. Babiš vtedy v reakcii uviedol, že Sarkocy klame.

ČT24 citovala aj reakciu vydavateľa Nového Času, ktoré ospravedlnenie Babišovi odmieta.

Podľa vyjadrenia právnickej kancelárie zastupujúcej Nový Čas Babiš nedokázal, že by agentom ŠtB nebol. Vzhľadom na to, že "otázka spolupráce žalobcu s ŠtB bola predmetom súdneho sporu, verejnosť mala legitímny záujem poznať tvrdenia bývalého príslušníka ŠtB o týchto skutočnostiach. A nebolo právoplatne rozhodnuté, že žalobca je v spisoch ŠtB evidovaný neoprávnene," uviedol podľa ČT24 vydavateľov advokát Ján Havlát.