Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Opisovanie posudkov k stimulom nie je možné, tvrdí rezort školstva

Na archívnej snímke ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Určitá miera zjednotenia je podľa rezortu nevyhnutná pre porovnateľnosť a konzistentné hodnotenie projektov.

Bratislava 15. januára (TASR) - Opisovanie posudkov k stimulom nie je možné, hodnotitelia pracujú v elektronickom systéme pod svojimi loginmi. Uviedlo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR v reakcii na vyjadrenia poslanca Národnej rady SR za SaS Branislava Gröhlinga. Ten tvrdí, že viaceré posudky k stimulom na vedu a výskum pôsobia neodborne a pri dvoch sa zdá, že sú odkopírované.

"Určitá zhoda vo formulácii v posudkoch je bežná a žiaduca, nakoľko posudzovatelia dostali vzor formulára posudku v závislosti od konkrétnej oblasti a zároveň boli viazaní postupovať podľa zverejnenej metodiky a jednotného manuálu pre hodnotenie," dopĺňa ministerstvo. Určitá miera zjednotenia je podľa rezortu nevyhnutná pre porovnateľnosť a konzistentné hodnotenie projektov.

"Rovnako sa môže stať, že dvaja hodnotitelia posudzujúci ten istý projekt majú niektoré formulácie spoločné, pretože čerpajú z rovnakého projektového dokumentu, ktorý mali posudzovať, alebo verifikujú údaje z verejne dostupných zdrojov," vysvetlilo ministerstvo.

Rezort je presvedčený, že toto absolútne neznižuje dôveryhodnosť hodnotenia. "Naopak, preukazuje, že hodnotitelia detailne a verne pracujú s hodnoteným projektom a verifikujú a osvedčujú fakty uvádzané v projekte, pričom konajú nezávisle. Poukazuje to na konzistentnosť hodnotenia," dopĺňa rezort.

Gröhlingovu kritiku odmieta. Poslanec podľa ministerstva pokračuje v spochybňovaní vyhodnotenia schémy stimuly. "Po tom, ako si poplietol kritériá eurofondov a aplikoval ich omylom na stimuly, začal teraz smerovať útoky na 114 odborných hodnotiteľov, ktorí boli v systéme SK CRIS a vypracovali 174 odborných posudkov a boli vylosovaní za prítomnosti notára," uviedlo ministerstvo s tým, že ide o poľutovaniahodné konanie.

Mediálne útoky na hodnotiteľov znížia podľa rezortu záujem o hodnotenie projektov. "A tým aj zníženie čerpania súťažných prostriedkov na vedu na Slovensku vrátane eurofondov," podotkol rezort, ktorý odmieta aj tvrdenie, že posudky boli zverejnené neskoro. "Podľa zákona o stimuloch, ku zverejneniu posudkov totiž môže prísť až po rozhodnutí o stimuloch, čo bolo plne rešpektované," zdôrazňuje rezort.