Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Zahraniční zdravotnícki stážisti budú môcť zostať na Slovensku dlhšie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prijatou legislatívou sa podľa rezortu zefektívňuje proces zaraďovania pracovníkov na špecializačné štúdium, čím sa má urýchliť vzdelávanie a doplnenie potrebných špecialistov do systému.

Bratislava 18. februára (TASR) - Možnosť výkonu dočasnej odbornej stáže pre lekárov zo zahraničia v nemocniciach sa predĺži aj na obdobie po ukončení krízovej situácie spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch a stavovských organizáciách v zdravotníctve, ktorú vo štvrtok (17.2.) schválil parlament.

„Pracovník sa venuje starostlivosti o pacientov, avšak pod dohľadom lekára na danom oddelení v nemocnici, čo nám pomáha zvyšovať kapacity personálu. V prípade, ak výkon dočasnej odbornej stáže začal pracovník vykonávať počas krízovej situácie z dôvodu ochorenia COVID-19, môže tak pracovať najdlhšie do 180 dní odo dňa skončenia krízovej situácie,“ vysvetlil minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Ak pracovník začne vykonávať dočasnú odbornú stáž po skončení krízovej situácie, môže pracovať najviac 18 mesiacov.

Novelou sa zároveň zjednodušujú podmienky a skracujú lehoty uznávania dokladov o špecializáciách. "Týmto krokom sa významne zjednoduší vstup lekárov, sestier a ďalších zdravotníckych pracovníkov zo zahraničia vrátane tzv. tretích krajín,“ povedala generálna riaditeľka Sekcie vzdelávania a riadenia ľudských zdrojov v zdravotníctve Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Monika Jankechová.

Prijatou legislatívou sa podľa rezortu zefektívňuje aj proces zaraďovania zdravotníckych pracovníkov na špecializačné štúdium, čím sa má urýchliť vzdelávanie a doplnenie potrebných špecialistov do systému zdravotnej starostlivosti. Zaraďovanie zdravotníckeho pracovníka do ďalšieho vzdelávania bude možné počas celého roka. Aj žiadosti o akreditáciu špecializačného študijného programu sa budú môcť po novom podávať počas celého roka.

Príslušným samosprávnym krajom budú vzdelávacie ustanovizne zase zasielať údaje o absolventoch rezidentského štúdia v súvislosti s možnosťou priameho kontaktovania absolventov a prípadného ponúknutia práce v príslušnom samosprávnom kraji.