Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia

FOTO: Joe Biden sa stal 46. prezidentom Spojených štátov amerických

Joe Biden v stredu pred západným krídlom washingtonského Kapitolu zložil slávnostnú prísahu a stal sa tak 46. prezidentom Spojených štátov amerických. Foto: TASR/AP

Kandidát Demokratickej strany Biden zvíťazil v prezidentských voľbách 3. novembra minulého roka, keď porazil republikánskeho kandidáta, doterajšieho prezidenta Donalda Trumpa.

Washington/Arlington 20. januára (TASR) - Nový americký prezident Joe Biden dorazil v stredu - po zložení prísahy pred washingtonským Kapitolom - do Bieleho domu. Spolu s prvou dámou Jill Bidenovou vstúpil popoludní miestneho času do prezidentského sídla po prvý raz už ako šéf exekutívy Spojených štátov.

Po skrátenej jazde s prezidentskou eskortou ulicami Washingtonu, ktoré boli v dôsledku opatrení súvisiacich s bezpečnosťou i pandémiou koronavírusu takmer prázdne, prešiel prezidentský pár posledné metre k hlavnému vstupu do Bieleho domu pešo, píše agentúra DPA.

"Je to pocit, akoby som išiel domov," povedal Biden reportérovi televízie NBC News.

Krátko na to do Bieleho domu prišla aj viceprezidentka Kamala Harrisová, prvá žena na tomto poste v USA, uviedla agentúra AFP.

Očakáva sa, že Biden začne hneď pracovať. Pripravenú má už sériu výkonných nariadení týkajúcich sa klímy, imigrácie i ďalších otázok, pripomína agentúra AP.

Záverečný ceremoniálny príchod do Bieleho domu uzavrel skrátenú inauguráciu 46. prezidenta Spojených štátov, počas ktorej Biden zložil na poludnie slávnostnú prísahu a následne v prejave vyzval na jednotu.

Prezidentský pár prešiel posledné metre k hlavnému vstupu do Bieleho domu pešo.
Foto: TASR/AP



Biden a Harrisová si uctili padlých vojakov na Arlingtonskom cintoríne


Prezident USA Joe Biden sa v stredu zúčastnil na slávnostnej prehliadke vojakov amerických ozbrojených síl pri Kapitole, sídle Kongresu vo Washingtone, kde predtým prebiehala jeho inaugurácia. Biden tak prvýkrát vystupoval v úlohe hlavného veliteľa armády, pripomenula tlačová agentúra DPA.

Pred východným krídlom Kapitolu stála vedľa Bidena aj viceprezidentka Kamala Harrisová, po ich boku boli prvá dáma USA Jill Bidenová a viceprezidentkin manžel Douglas Emhoff. Okolo nich pochodovali ceremoniálne vojenské jednotky a kapely.

Biden občas zasalutoval vojakom pochodujúcim okolo, v súlade s tradíciou, ktorá siaha do čias prvého prezidenta republiky Georgea Washingtona.

Biden a Harrisová potom navštívili Národný cintorín v Arlingtone, blízko metropoly Washington, a vzdali poctu americkým vojakom padlým vo vojnách - uctili si ich pri "Hrobe neznámeho vojaka".

Americký prezident Joe Biden (vľavo) a americká viceprezidentka Kamala Harrisová kladú veniec k hrobu neznámeho vojaka na Arlingtonskom národnom cintoríne po ich inaugurácii 46. prezidenta USA Joea Bidena a 49. viceprezidentky Kamaly Harrisovej v americkom Kapitole, v Arlingtone 20. januára 2021.
Foto: TASR/AP


Prezident aj viceprezidentka položili k hrobu veniec, na vážnom obrade sa s nimi zúčastnili aj bývalí prezidenti Bill Clinton, George W. Bush a Barack Obama, napísala agentúra AFP.

Biden, ktorý niekoľko hodín predtým zložil slávnostnú prísahu ako 46. prezident USA, salutoval. Príslušník ozbrojených síl hral pritom clivé tóny známej melódie "Taps".

Odtiaľ už mali prezident aj viceprezidentka namierené do Bieleho domu, kde Biden podpíše prvé prezidentské nariadenia.


Twitter odovzdal Bidenovi prezidentský účet @POTUS



Sociálna sieť Twitter previedla v stredu kontrolu nad spravovaním oficiálneho prezidentského účtu @POTUS novému prezidentovi USA Joeovi Bidenovi po tom, čo zložil slávnostnú prísahu. Informovala o tom agentúra AFP.

Twitter po slávnostnej inaugurácii odovzdal i ďalšie oficiálne účty Bieleho domu ako @FLOTUS (First Lady of the United States - prvá dáma Spojených štátov), @VP (viceprezident), @whitehouse (Biely dom) či @PressSec (White House Press Secretary - tlačový tajomník Bieleho domu) a aktivovali nový účet @SecondGentleman (druhý pán) pre manžela viceprezidentky Kamaly Harrisovej.

Americký prezident Joe Biden počas inauguračného prejavu na inaugurácii 46. prezidenta USA Joea Bidena a 49. viceprezidentky Kamaly Harrisovej v americkom Kapitole vo Washingtone 20. januára 2021.
Foto: TASR/AP


Tvíty zverejnené na účtoch predtým, ako Biden zložil prísahu a stal sa 46. prezidentom Spojených štátov amerických, budú archivované. Účty však budú bez doterajších "followerov".

POTUS je skratka z anglického President of the United States - prezident Spojených štátov. Daný účet patril aj bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý na svoje často kontroverzné tvíty používal svoj súkromný účet @realDonaldTrump. Po nepokojoch vo Washingtone Twitter Trumpov osobný účet natrvalo zrušil, čo odôvodnil rizikom z ďalšieho podnecovania nepokojov.

"Nesmieme strácať čas, pokiaľ ide o riešenie kríz, pred ktorými stojíme," uviedol Biden vo svojom prvom príspevku na prezidentskom účte @POTUS. "Preto dnes zamierim do Oválnej pracovne, aby som hneď začal pracovať," dodal. Harrisová na Twitteri napísala, že je pripravená na vykonávanie svojej funkcie.


Joe Biden v inauguračnom prejave: Demokracia zvíťazila



Nový americký prezident Joe Biden vo svojom prvom prejave po zložení prísahy v stredu povedal, že "demokracia zvíťazila". Uvítal zároveň pokojné odovzdanie moci napriek útoku na Kapitol vo Washingtone na začiatku januára. Informovali o tom agentúry DPA, AFP a AP.

Biden zložil v stredu na poludnie miestneho času slávnostnú prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa a stal sa tak 46. prezidentom Spojených štátov amerických. Vo veku 78 rokov sa stal tiež najstarším prezidentom v histórii USA.

Americký prezident Joe Biden počas inauguračného prejavu na inaugurácii 46. prezidenta USA Joea Bidena a 49. viceprezidentky Kamaly Harrisovej v americkom Kapitole vo Washingtone 20. januára 2021.
Foto: TASR/AP


"Vôľa ľudu bola vypočutá a vôľa ľudu bola naplnená. Opäť sme sa naučili, že demokracia je vzácna a krehká. V túto hodinu, moji priatelia, zvíťazila," povedal Biden. "Toto je deň Ameriky. Toto je deň demokracie. Deň histórie a nádeje, obnovy a odhodlania," uviedol, pričom poďakoval svojim predchodcom. Uviedol, že je pred ním ešte veľa práce.

Zvolený americký prezident Joe Biden (vľavo) gratuluje americkej viceprezidentke Kamale Harrisovej po jej zložení prísahy počas inaugurácie 46. prezidenta USA Joea Bidena a 49. viceprezidentky Kamaly Harrisovej v americkom Kapitole vo Washingtone 20. januára 2021.
Foto: TASR/AP


V 21-minútovom prejave Biden načrtol výzvy, ktoré pred ním stoja. Poznamenal, že krajina prežíva "náročné" obdobie, čím poukázal na pandémiu nového koronavírusu a hospodársky pokles.

V inauguračnom prejave sa takisto zaviazal, že porazí politický extrémizmus a domáci terorizmus. USA podľa neho čelia "vzostupu politického extrémizmu, nadradenosti belošskej rasy, domáceho terorizmu, ktorému musíme čeliť a ktorý porazíme".

Biden taktiež vyzval na tichú modlitbu za 400.000 obyvateľov USA, ktorí podľahli chorobe COVID-19. Američanov vyzval, aby boli jednotní v boji proti pandémii, s tým, že krajina musí dať politiku bokom.

Odsúdil tých, ktorí klamstvom získavajú moc. Zaviazal sa, že bude prezidentom všetkých Američanov, pričom bude bojovať aj za tých, ktorí ho nevolili. Nový prezident takisto vyzval občanov, aby "odmietli kultúru, v ktorej sú zmanipulované samotné fakty".

Biden počas prísahy mal ruku položenú na 127-ročnom výtlačku Biblie, ktorú držala jeho manželka Jill.

Stredajšiu inauguráciu sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia v súvislosti s útokom Trumpových priaznivcov na Kapitol. Tohtoročné oficiálne odovzdanie moci ovplyvnila i pandémia koronavírusu SARS-CoV-2, v dôsledku ktorej bol obmedzený počet účastníkov i divákov. Štátnu hymnu na inaugurácii zaspievala americká speváčka Lady Gaga, na podujatí vystúpila aj Jennifer Lopezová.

Joe Biden pred západným krídlom washingtonského Kapitolu zložil slávnostnú prísahu




Joe Biden v stredu pred západným krídlom washingtonského Kapitolu zložil slávnostnú prísahu a stal sa tak 46. prezidentom Spojených štátov amerických. Informovala o tom televízia CNN.

Biden zložil prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa. Počas prísahy mal ruku položenú na Biblii, ktorú držala jeho manželka Jill.

Zvolený americký prezident Joe Biden skladá prísahu a jeho manželka Jill drží bibliu počas inaugurácie 46. prezidenta USA Joea Bidena a 49. viceprezidentky Kamaly Harrisovej v americkom Kapitole vo Washingtone 20. januára 2021.
Foto: TASR/AP


"Ja, Joe Biden, slávnostne prisahám, že budem čestne vykonávať funkciu prezidenta Spojených štátov a podľa svojich síl budem zachovávať, strážiť a brániť ústavu Spojených štátov. Tak mi Boh pomáhaj," povedal Biden.

Slávnostnú prísahu krátko predtým zložila aj nová viceprezidentka USA Kamala Harrisová. Stala sa tak prvou ženou - viceprezidentkou Spojených štátov i prvou Afroameričankou a Američankou ázijského pôvodu na tomto poste.

Kandidát Demokratickej strany Biden zvíťazil v prezidentských voľbách 3. novembra minulého roka, keď porazil republikánskeho kandidáta, doterajšieho prezidenta Donalda Trumpa. Trumpovo funkčné obdobie sa oficiálne skončilo v stredu 20. januára.

Zvolený americký prezident Joe Biden (vpravo) s manželkou Jill (druhá sprava) a zvolená americká viceprezidentka Kamala Harrisová (druhá zľava) s manželom Dougom Emhoffom (vľavo) mávajú pred inauguráciou 46. prezidenta USA Joea Bidena a 49. viceprezidentky Kamaly Harrisovej v americkom Kapitole vo Washingtone 20. januára 2021.
Foto: TASR/AP


Trump odmietal prijať volebnú prehru a usiloval sa podniknúť kroky s cieľom zmeniť výsledky volieb.

Priaznivci odchádzajúceho prezidenta v stredu 6. januára vtrhli do budovy Kongresu a vyvolali nepokoje, počas ktorých zomrelo päť ľudí. Obe komory Kongresu v tom čase zasadali s cieľom definitívne potvrdiť Bidenovo volebné víťazstvo.

Stredajšiu inauguráciu sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia v súvislosti s útokom Trumpových priaznivcov na Kapitol. Pentagón v okolí sídla Kongresu nasadil až 25.000 príslušníkov Národnej gardy.

Tohtoročné oficiálne odovzdanie moci ovplyvnila i pandémia koronavírusu SARS-CoV-2, v dôsledku ktorej bol obmedzený počet účastníkov i divákov.

Vo Washingtone sa začala inaugurácia Joea Bidena



Pred západným krídlom washingtonského Kapitolu sa v stredu predpoludním miestneho času začal slávnostný ceremoniál pri príležitosti inaugurácie Joea Bidena za 46. amerického prezidenta. V dôsledku koronavírusovej pandémie sa koná bez účasti tisícok divákov a pre obavy z možných násilností podporovateľov odchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa aj za prísnych bezpečnostných opatrení. Informovala o tom agentúra AP.

Joe Biden s manželkou Jill prichádzajú na inauguráciu.
Foto: TASR/AP


Bidenovi robí spoločnosť manželka Jill. Budúcu viceprezidentku Kamalu Harrisovú sprevádza jej manžel Douglas Emhoff.


Zvolená americká viceprezidentka Kamala Harrisová (vpravo) s manželom Dougom Emhoffom prichádzajú na inauguráciu 46. prezidenta USA Joea Bidena a 49. viceprezidentky Kamaly Harrisovej v americkom Kapitole vo Washingtone 20. januára 2021.
Foto: TASR/AP



Na Bidenovej inaugurácii sa zúčastňujú exprezidenti USA Barack Obama, George W. Bush a Bill Clinton, takisto ako aj bývalé prvé dámy Michelle Obamová, Laura Bushová a Hillary Clintonová. Prišiel aj dosluhujúci viceprezident Mike Pence.

Mike Pence s manželkou Karen prichádzajú na inauguráciu Joea Bidena.
Foto: TASR/AP


Okrem zmienených bývalých prezidentov sa na ceremónii zúčastňuje aj väčšina kongresmanov či sudcovia Najvyššieho súdu. Prítomní sú tiež zástupcovia Republikánskej a Demokratickej strany.

Ako už vopred avizoval, na inaugurácii demokrata Bidena sa nezúčastňuje odchádzajúci prezident Donald Trump, ktorého Biden porazil vo voľbách 3. novembra minulého roka. Trump sa tak stal piatym americkým prezidentom, ktorý nebude prítomný na prísahe svojho nástupcu.

Pre pandémiu koronavírusu platí počas inaugurácie množstvo bezpečnostných opatrení. Účastníci musia medzi sebou dodržiavať bezpečné rozstupy a majú rúška.

Pandémia viedla výbor amerického Kongresu, ktorý má na starosti prípravu prezidentskej prísahy, k výraznému zníženiu počtu pozvaných hostí. Výbor zvyčajne vydá členom Kongresu 200.000 vstupeniek, počet účastníkov tentoraz predstavuje približne 1000. Konať sa nebude ani tradičný slávnostný obed. Inauguračné bály a sprievody tento rok nahradia virtuálne podujatia.


Na Bidenovu inauguráciu už prišli aj exprezidenti



Všetci bývalí americkí prezidenti, ktorí sa zúčastnia na stredajšej slávnostnej inaugurácii nového prezidenta USA Joea Bidena, už prišli do Kapitolu vo Washingtone. Informovala o tom agentúra AP.

Ako prví do Kapitolu dorazili George W. Bush s manželkou Laurou, krátko nato prišli Barack a Michelle Obamovci a Bill a Hillary Clintonovci.

Exprezident Barack Obama s manželkou Michelle prichádzajú na inauguráciu Joea Bidena za prezidenta USA.
Foto: TASR/AP


Jimmy Carter (96), najstarší žijúci bývalý prezident USA, ani jeho manželka Rosalynn Carterová sa prvýkrát od roku 1977, keď zložil sľub, na inaugurácii nezúčastnia. Bidenovi však zaželali "všetko dobré".

Biden so svojou manželkou Jill pricestoval do komplexu v stredu dopoludnia miestneho času, asi 90 minút pred svojou prezidentskou prísahou. Sprevádzala ich zvolená viceprezidentka Kamala Harrisová a jej manžel Douglas Emhoff.

AP si všíma, že Biden a Harrisová pri príležitosti slávnostnej inaugurácie predvádzajú oblečenie z dielne amerických návrhárov. Biden má na sebe oblek a kabát od značky Ralph Lauren, Jill Bidenová má tvídový kabát a šaty značky Markarian od Alexandry O'Neillovej.

Harrisová má podľa zdrojov model od Christophera Johna Rogersa a Sergia Hudsona, jej manžel Doug Emhoff má oblek od Ralpha Laurena.

Dosluhujúci prezident Donald Trump so svojou manželkou Melaniou odcestovali z Washingtonu v stredu dopoludnia miestneho času do svojho sídla Mar-a-Lago na Floride, kde bude počas slávnostnej inaugurácie nového prezidenta, ktorá sa začne v stredu na poludnie miestneho času (18.00 h SEČ).

Polícia nenašla nič podozrivé v budove Najvyššieho súdu vo Washingtone



Polícia preverovala v stredu pred inauguráciou novozvoleného prezidenta USA Joea Bidena vyhrážku bombou voči budove Najvyššieho súdu vo Washingtone, ale nič nenašla. Oznámil to samotný súd, ktorý citovala tlačová agentúra AFP.

Príslušníci bezpečnostných síl hliadkujú na ulici Pennsylvánia Avenue pred inauguráciou 46. prezidenta USA Joea Bidena a 49. viceprezidentky Kamaly Harrisovej v americkom Kapitole vo Washingtone 20. januára 2021.
Foto: TASR/AP


"Súd dostal vyhrážku bombou. Budova aj pozemok boli prekontrolované a budovu počas bezpečnostnej akcie neevakuovali," uviedla hovorkyňa najvyššieho súdu USA Kathleen Arbergová.

Súd sa nachádza oproti Kapitolu, sídlu Kongresu, kde sa v čase vyhrážky, pred inauguráciou, už schádzali Biden, novozvolená viceprezidentka Kamala Harrisová, bývalí prezidenti USA a ďalší najvyšší predstavitelia krajiny.

Hlavné mesto Spojených štátov Washington je v stave vysokej pohotovosti po násilnom vpáde do Kapitolu zo 6. januára, ktorý podnikli podporovatelia vtedy už odchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa. Ten odmietol uznať víťazstvo Bidena v novembrových prezidentských voľbách.

Profil nového amerického prezidenta Joea Bidena



V poradí 46. prezidentom Spojených štátov amerických sa po stredajšej inaugurácii stal Joe Biden. V Bielom dome vystriedal po štyroch rokoch republikána Donalda Trumpa. Veterán americkej politiky sa stal vo veku 78 rokov najstaršou hlavou štátu v dejinách USA, ktorá zasadla v Oválnej pracovni Bieleho domu.

Joseph Robinette Biden Jr., známy pod menom Joe Biden, sa narodil 20. novembra 1942 v meste Scranton v štáte Pensylvánia v katolíckej rodine predajcu automobilov ako najstarší zo štyroch súrodencov. Keď mal desať rokov, presťahovali sa do mesta Claymont v štáte Delaware, kam odišli rodičia za lepšou prácou.

V roku 1961 ukončil Biden prestížnu Archmere Academy v Claymonte. Históriu a politické vedy vyštudoval na Univerzite v Delaware v meste Newark, ktorú ukončil v roku 1965. Po získaní titulu bakalár ho v tom istom roku prijali na Syracuse University v štáte New York, kde získal v roku 1968 titul doktor práv.

Už na univerzite sa Joe Biden zaujímal o politiku. "Počas štúdia na univerzite som bol uchvátený výrečnosťou, presvedčením a rozmerom snov ľudí ako Martin Luther King, John F. Kennedy a Robert Kennedy," opísal študentské časy.

Po štúdiu sa presťahoval do mesta Wilmington v štáte Delaware, kde začal advokátsku prax a založil si vlastnú právnickú firmu. Zároveň sa stal aktívnym členom Demokratickej strany. V roku 1972 uspel po prvýkrát vo voľbách do amerického Senátu v štáte Delaware a vo veku 30 rokov sa stal šiestym najmladším americkým senátorom v histórii. V Senáte sedával na rovnakom mieste ako v minulosti jeho vzor JFK.

Krátko po získaní kresla senátora sa v Bidenovom živote v decembri 1972 odohrala rodinná tragédia. Pri dopravnej nehode zahynula jeho manželka Neilia spoločne s ročnou dcérkou, dvaja synovia utrpeli zranenia. Joe Biden, ktorý bol celou situáciou zdrvený, zvažoval rezignáciu, aby sa mohol venovať rodine. Stranícke vedenie ho však presvedčilo, aby zostal v úrade. V Senáte potom strávil nepretržite 36 rokov, až do januára 2009, keď na funkciu – ako novozvolený viceprezident USA – rezignoval. V júli 1977 sa oženil po druhýkrát s učiteľkou Jill Tracy Jacobsovou, s ktorou má dcéru. V máji 2015 zomrel na rakovinu vtedy 46-ročný Bidenov syn Beau.

Joe Biden sa stal prvým politickým predstaviteľom Spojených štátov, ktorý predložil v Kongrese USA návrh zákona zaoberajúci sa klimatickými zmenami. Niekoľko rokov pôsobil tiež ako predseda Výboru pre zahraničné vzťahy.

V rokoch 2009 - 2017 bol pravou rukou prezidenta Baracka Obamu. Výberom Bidena na post viceprezidenta vsadil Obama najmä na skúsenosť. Obaja sa stali počas ôsmich rokov spoločne strávených v Bielom dome blízkymi priateľmi. Barack Obama, ktorý nazval Bidena "levom americkej histórie", ho v rozlúčkovom prejave označil za "najlepšiu voľbu".

Počas svojej desaťročia trvajúcej politickej kariéry sa Joe Biden uchádzal o prezidentskú kandidatúru dvakrát - v rokoch 1988 a 2008. Oba pokusy boli neúspešné. Svoju kandidatúru zvažoval aj pred prezidentskými voľbami v roku 2016, ale napokon uvoľnil miesto Hillary Clintonovej ako demokratickej protikandidátke Donalda Trumpa.

Bývalý americký viceprezident 25. apríla 2019 oficiálne oznámil, že sa bude uchádzať o kandidatúru v nadchádzajúcich prezidentských voľbách a 18. augusta 2020 bol nominovaný ako prezidentský kandidát za Demokratickú stranu. Jeho súperom o kreslo v Bielom dome bol úradujúci prezident Donald Trump, ktorý svoju volebnú porážku ani viac ako dva mesiace po voľbách z 3. novembra 2020 neuznal a podľa vlastných slov ju ani "nikdy neuzná".

Aj 6. januára, teda v čase, keď priaznivci Donalda Trumpa bezprecedentne zaútočili na budovu Kongresu, ktorý sa práve chystal potvrdiť volebné víťazstvo Joea Bidena, zopakoval Trump svoje nepodložené tvrdenia o zmanipulovaní prezidentských volieb.

Joe Biden, ostrý kritik Trumpovej politiky, označuje sám seba za následníka Baracka Obamu. Práve na jeho štýl chce nový prezident nadviazať, čo potvrdzujú aj viaceré mená v jeho nastupujúcej administratíve. Mnohí členovia už pôsobili v Obamovej vláde.

Politicky umiernený 46. prezident USA Joe Biden tvrdí, že môže nadviazať na Obamovo dedičstvo a zjednotiť krajinu v náročnom období.


Profil novej viceprezidentky USA Kamaly Harrisovej



Nová viceprezidentka USA, demokratka Kamala Harrisová sa ujala svojej funkcie po tom, ako na stredajšej inaugurácii zložila slávnostnú prísahu. Senátorku za štát Kalifornia si na post viceprezidentky vybral nový americký prezident Joe Biden.

Kamala Devi Harrisová sa narodila 20. októbra 1964 v Oaklande v Kalifornii. Jej matka Shyamala Gopalanová pricestovala do USA ako 19-ročná z Indie, stala sa biologičkou. Otec Donald Harris je ekonómom, emeritným profesorom Stanfordovej univerzity a pochádza z Jamajky.

Kamala Harrisová často s rodičmi navštevovala krajiny, z ktorých pochádzali, vyrastala v multietnickom prostredí. Rodičia sa rozviedli, keď mala sedem rokov. Ostala v starostlivosti matky, s ktorou sa neskôr ako 12-ročná presťahovala do Montrealu v kanadskej provincii Québec. Neskôr úspešne vyštudovala politológiu a ekonómiu na Howardovej univerzite vo Washingotone, D.C. Získala tiež doktorát z práv na Kalifornskej univerzite.

Začala pôsobiť na úradoch prokuratúry v okresoch Alameda a San Francisco, neskôr na radnici v San Franciscu. V roku 2003 ju zvolili za okresnú prokurátorku v San Franciscu. Do jej agendy patrila násilná trestná činnosť – vraždy, vlámania či sexuálne útoky. Presadzovala druhú šancu pre páchateľov, ktorí boli usvedčení z užívania drog, zasadila sa tiež o potlačenie detskej prostitúcie.

Vo voľbách v roku 2010 ju zvolili za generálnu prokurátorku Kalifornie za Demokratickú stranu. Žiadna žena pred ňou takúto funkciu v najľudnatejšom štáte USA nedosiahla. Svoju pozíciu obhájila opäť aj v roku 2014. Bojovala za lepšiu dostupnosť zdravotnej starostlivosti, presadzovala právo osôb rovnakého pohlavia na sobáš a vyslovovala sa proti trestu smrti.

V tomto období sa zoznámila s demokratom Joeom Bidenom. Medzi jej priateľov patril aj Beau Biden, syn prezidentského kandidáta, ktorý v roku 2015 ako 46-ročný podľahol nádorovému ochoreniu. V roku 2016 bola Kamala Harrisová zvolená za senátorku zastupujúcu štát Kalifornia.

Na celoštátnom zjazde 19. augusta 2020 nominovala Demokratická strana vtedy 77-ročného Joea Bidena, bývalého senátora za štát Delaware a dvojnásobného viceprezidenta USA počas osemročného mandátu Baracka Obamu, za svojho oficiálneho prezidentského kandidáta. Ďalší deň oficiálne nominovala na viceprezidentský post Kamalu Harrisovú.

Harrisová je v poradí treťou ženou, ktorá sa o post viceprezidentky USA uchádzala vo farbách jednej z dvoch veľkých politických strán. Prvou bola v roku 1984 Geraldine Ferrarová – demokrat Walter Mondale však neuspel a prezidentské kreslo získal druhý raz po sebe republikán Ronald Reagan. Sarah Palinová bola republikánskou viceprezidentskou kandidátkou v roku 2008, keď sa o najvyšší post uchádzal senátor John McCain. Toho však porazil Barack Obama. Kamala Harrisová ako prvá žena v histórii uspela.

"Aj keď som možno prvou ženou v tomto úrade, nebudem poslednou. Pretože každé dievčatko, ktoré sa dnes večer na nás díva, vidí, že toto je krajina možností," uviedla Harrisová počas svojho povolebného prejavu v noci zo 7. na 8. novembra 2020.

Zbor voliteľov v Spojených štátoch potvrdil 14. decembra víťazstvo Joea Bidena a Kamaly Harrisovej. Americký Kongres oficiálne potvrdil výsledky prezidentských volieb na spoločnom zasadnutí oboch komôr 7. januára 2021.

Kamala Harrisová sa v roku 2014 vydala za právnika Douglasa Emhoffa, ktorý má z prvého manželstva syna Colea a dcéru Ellu, žijú v Los Angeles.